Категории: България

Богдан Кирилов: България е предвидила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини

Реклама

По думите му България е предвидила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини, като загатна, че една от ваксините да бъде еднодозова, което ще ускори процеса

„Вече наблюдаваме регулярност с доставките и разпределението на ваксини. Виждаме, че всяка седмица има доставки. Навлизаме в един нов етап. Над 240 000 дози очакваме до края на месеца, а за месец март очакваме над 500 000 дози от трите разрешени за употреба ваксини. Това променя актуалната ситуация. Ще има възможност за ваксиниране на по-голям брой хора и ще наблюдаваме ускорение на процеса по ваксинация. 450 000 дози бяха поръчани допълнително от втората разрешена за употреба ваксина. Очаква се и 7-мият договор на ЕК да бъде финализиран съвсем скоро. Общото количество, което България може да закупи по тези 7 договора, надвишава 18 млн. дози. Една от ваксините се очаква да е с еднодозов прием, което ще даде възможност да се ваксинират повече хора. Ще има за над 10 млн. души – ще има за цялото население“, посочи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„През октомври желаещите бяха около 30-35%, сега се увеличава, но още много хора се колебаят. Тук е ролята на здравните институции и медиите – да се създаде една обективна информационна кампания. Цената на ваксините е конфиденциална по договорите на ЕК, но България е предвидила 300 млн. лв. за закупуване на ваксини. Има възможност и за даряване, и за препродаване на ваксини при съгласие на производителя“, добави Кирилов.

Процесът за поръчка на ваксините стартира през месец юли. Тогава нямаше конкретна информация за развитието на клиничните програми и за очаквания период за разрешение за употреба, производство и доставки. Първият договор на ЕК беше сключен през август с окфордската ваксина. Към този период се говореше, че тя първа ще получи разрешение и ще може да достави най-голямо количество ваксини през първото тримесечие на 2021 г. Договорите са фиксирани и количества се договарят от ЕК. Решението на България беше да се направи едно балансирано портфолио от ваксини, което да включва всички, с които ЕК е сключила договори, за да има гаранция. Между август и ноември не се знаеше коя ваксина ще получи разрешение и кога ще се прави доставка. От първото до третото тримесечие ще има регулярни доставки от всички производители, но доставките са регулярни и разпределени по месеци, каза още той.

По публикацията работи Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне…

преди 30 минути

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 15 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 15 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 15 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 15 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 16 часа