Категории: Спонсорирани

Висшето образование по кулинарни науки става все по-търсено в България

Реклама

Малко известен факт, е че в Североизточна България се предлага една от най-интересните специалности в туристическия бранш –  Кулинарни науки и технологии.

Тя е инициирана от Висше училище по мениджмънт (ВУМ) и стартира през 2020-2021 учебна година). Да придобиеш висше образование в кулинарията се оказва особено интересно за младите и предприемчиви хора.  Програмата е уникална за българския и европейския пазар и дава възможност за придобиване на висше образование – степен „Професионален бакалавър“.

Студентите се запознават с принципите на здравословното готвене и функционалните качества на храните, развива се тяхната креативност, дава им се възможност да експериментират и създават нови ястия и вкусови преживявания, както и да прилагат авангардни техники на кулинарна обработка на храните.

Може да се запознаете на видео обиколка с предизвикателствата пред студентите в кухнята

Основните акценти на програмата са:

  • Иновативно съчетание между кулинарни изкуства, технология на храните и бизнес подход;
  • Задълбочено познание върху процесите, които протичат при кулинарната обработка на храните и продуктите;
  • Креативен подход при създаване на нови храни, напитки, ястия и вкусови преживявания, които съблюдават принципите на здравословност, безопасност, естетичност и икономическа ефективност;
  • Изучаване на традиционни и авангардни технологии на кулинарна обработка посредством работа с най-модерно кухненско оборудване;
  • Запознаване с най-новите тенденции в кулинарията, здравословната кухня и културните аспекти на храненето;
  • Управленски подход при планиране на операциите в кулинарното производство и насърчаване на предприемачески дух;
  • Възможност за практически опит в рамките на платени летни стажове в реномирани партньорски бизнес организации в областта на ресторантьорството и хранителната индустрия.
Снимка: VUM

Специалността комбинира знания и умения в три основни направления – кулинарни изкуства, хранителни технологии, бизнес науки и гостоприемство, като предоставя задълбочени познания за храните, кулинарните процеси и науката, която обяснява тяхното протичане.

Компетенции в областта на икономика, маркетинг и управление на ресторанта, както и отлични чуждоезикови умения допълват изграждането на бъдещия висшист, което гарантира неговата успешна реализация на българския и на международния пазар.

Обучението се провежда  във високотехнологични учебни кухни под ръководството на шеф-инструктори с богат опит от водещи ресторанти в Европа и Америка. Обучението включва дисциплини като Технология на храните и кулинарните процеси, Микробиология, Молекулярна кухня, Разработка и дизайн на храни, Иновации и креативност в гастрономията, Конкурентоспособност на ресторантския бизнес, Електронна търговия и много други иновативни курсове.

Адаптиране на програмата  към нуждите на всеки студент чрез предлагане на разнообразни форми на обучение, достъпни такси, финансова помощ и  възможност за валидиране на придобит опит в готварството и туризма. Подходяща е както за завършващи средношколци, така и за работещи в сферата на ресторантьорството, които търсят повишаване на квалификацията и конкурентоспособността си на пазара на труда.

Кариерният център към Висше училище по мениджмънт осигурява платен стаж в реномирани партньорски бизнес организации през летните месеци. Всеки студент получава стипендия в размер до 8000 евро за обучение или стаж в чужбина (до 12 месеца). Университетът си партнира с повече от 80 висококатегорийни ресторанти и ресторанти със звезди „Мишлен“ в Европа, за да предложи най-добрите възможности за практика на студентите си и да ги фокусира върху всеки детайл от реалното функциониране на ресторантьорския и кетъринг бизнес, формирайки у тях ценностите и уменията, които се изискват от бъдещите предприемачи и лидери в хранителната индустрия. За контакти: admissions@vum.bg +359 886 050 166
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 3 часа

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди 3 часа

Извънредно: Атентат срещу премиера на Словакия

Стана ясно, че премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян и ранен. Имало е…

преди 3 часа

Изумително: Учени откриха гигантска газова планета, пухкава и лека като захарен памук

Астрономи откриха нова газова планета. Тя е по-голяма от Юпитер и изненадващо пухкава и лека…

преди 4 часа

Осъдиха мъж във Варна, откраднал чужда кола и хукнал към Аспаруховия мост

38-годишен е бил осъден за противозаконно отнемане на чужд автомобил и държане на марихуана. Това…

преди 4 часа

Извършени ли са строителни измами на територията на област Варна?

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Варна се провежда разследване за извършени строителни измами, ощетили…

преди 4 часа