in

Днес е денят на спонтанните актове на доброта: Направете някого щастлив

Снимка: Pixabay

На 17-ти февруари отбелязваме Денят на спонтанните актове на доброта. На този ден големите благотворителни организации призовават към подобни актове. Достатъчно е само да се усмихнете на непознат човек на улицата.

Изразът „Практикувайте актове на спонтанна доброта и безцелна красота“ е написан от Ан Хърбърт върху подложка за хранене в Саусалито, Калифорния през 1982 г. През февруари 1993 г. излиза едноименната книга на Хърбърт, в която са събрани различни истински истории за спонтанни прояви на добрина.

Примери за такива спонтанни прояви са инициативи като „висящо кафе“ и „безплатни прегръдки“. При „висящото кафе“, оригинално измислено в Италия, даден купувач плаща повече кафета, отколкото консумира, като останалите заплатени от него се предоставят безплатно на други хора, които желаят кафе, но не могат да си го позволят. Концепцията е разширена и до „висящ хляб“ и други хранителни стоки от първа необходимост.

Инициативата „Безплатни прегръдки“, започнала за първи път в Австралия, се състои в предлагането на прегръдки на непознати на обществени места, с единствената цел да накара хората да се почувстват по-щастливи.

 

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.