in

Читател: Започна масова кражба на катализатори във Варна

снимка: Facebook/Виждам те КАТ-ВАРНА/Кадир К.

Читател на „Нова Варна“ сигнализира за нашумял проблем с кражби на катализатори от автомобили в град Варна. 

„Във връзка с издаването на „Еко“ стикери за автомобилите след технически преглед започнаха масовите кражби на катализатори и тук вече не става въпрос за извличане на ценните материали от повредените катализатори, а за използването им като резервна част.“

След като търсенето се е повишило, цените на новите катализатори са се вдигнали и вече са непосилни за обикновения и работещ гражданин, което е предпоставка за кражбите – търсене на нещо евтино втора употреба. От тук води началото си катализаторната мафия, вероятно не само във Варна, споделя още нашият читател.

„Колегата ми усъмна с откраднат от колата му катализатор, достатъчно прецизно отрязан с тръборез, по най-безшумния начин, отрязан заедно с фланцовите съединения и готов да бъде монтиран на друг автомобил. По някаква случайност колата е минала годишен технически преглед преди два дни и е установено, че катализаторът работи перфектно.“, разказва варненецът.

Той споделя, че общото мнение на хората е, че тук не става въпрос за екология, а за печелене на пари от продажба на катализатори и в крайна сметка е ощетен работещият гражданин, който полага усилия да поддържа седемнадесетгодишната си кола в нормите и едва ли ще бъде по силите му да си закупи нов катализатор.

Нашият читател отправя въпрос: „Ако тази ситуация е същата както преди години с чистачките на автомобили, ще останат ли здрави коли във Варна?“

Член на групата „Виждам те КАТ-ВАРНА“ също алармира за кражба на катализатори в града:

„Оставили са ми един крик. Подал съм сигнал към 3-то РПУ. Имало и други случаи в района.“, пише в публикацията.

снимка: Facebook/Виждам те КАТ-ВАРНА/Кадир К.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.