in

Варна почете паметта на Апостола (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

148 години от обесването на Васил Левски бяха отбелязани днес във Варна.

На 19 февруари си припомняме едно мрачно събитие от нашата история – обесването на Васил Левски. Времето след онази 1873 година обаче доказа, че няма смърт за човека, събрал в едно най – ценните черти на народа ни, защото Апостолът и днес  е  пример за жертвоготовност пред олтара на отечеството.

Смел родолюбец, скромен и трудолюбив, нравствено чист, такъв остава да живее в признателната народна памет Апостолът на българската свобода 148 години след началото на неговото безсмъртие.

Барелефът на Апостола на кръстовището на булевардите „Левски” и „Осми Приморски полк” днес беше отрупан с венци и цветя. Със стръкче цвете, букет или венец своята признателност и израз на това, че помним делото на  Васил Левски засвидетелстваха представители на държавната и изпълнителна власт, на Военноморските сили на Република България, дипломатически мисии, обществени организации, възпитаници на учебни и детски заведения, граждани.

148 години след смъртта на Апостола на свободата, съвременните българи показаха, че стореното от него е живо в сърцата ни и се предава от поколение на поколение.

Снимка: Община Варна – Район „Приморски“

Венци и цветя в знак на признателност пред делото на Апостола бяха положени и пред паметника на Васил Левски в Морската градина. Много граждани и организации се включиха в отбелязването на годишнината при спазване на мерките за безопасност.

В поклонението участваха кметът на града Иван Портних, председателят на ОбС Тодор Балабанов, областният управител Стоян Пасев, началникът на щаба на ВМС кап. I ранг Камен Кукуров, генералният консул на Руската федерация във Варна Владимир Климанов, евродепутатът Емил Радев, районни кметове, граждани и организации.

Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“
Снимка: Мердин Берберов, „Нова Варна“

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.