in

Официално обявиха колко машини за гласуване и избирателни секции ще има във Варна за предстоящите избори

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

4 април наближава. Датата на изборите е свързана и с много организационна работа. По информация на РИК  във Варна ще има около 360 машини за гласуване за 407 избирателни секции.

Ако има до петстотин гласоподаватели в избирателна секция, членовете в избирателните комисии ще бъдат до седем души. При над петстотин избиратели, членовете на СИК-овете ще бъдат 9 души. Това каза  председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков, предаде Радио Варна.

Относно новия момент с подвижните избирателни комисии Велин Жеков уточни, че обикновените подвижни избирателни комисии, избирателите, за да бъдат вкарани в списък да гласуват по този начин, трябва да имат някакво заболяване на опорно двигателния апарат, което ги възпрепятства да отидат на място в секционната избирателна комисия, да кажем, по училищата.

Има срок до 14 дни преди изборния ден, в който да се дават такива заявки, и до сега е процедирано на по-късен етап да бъдат създавани такива комисии. Предполагам сега ще се избърза със създаването на такива комисии, за да могат техните членове да бъдат ваксинирани. Що се отнася до комисиите, които ще обслужват карантинирани, там се очаква решение на НОЩ, министъра на здравеопазването, съответно след това решение на ЦИК, за да стане ясна методологията, по която ще се процедира.

При гласуването с машина, удостоверението за дадения вот, ще бъде пускан в отделна урна, поясни още председателят на РИК Варна и допълни, че след това гласовете от машините и хартиения вот ще бъдат сумирани и ще бъдат отразени в общия протокол, който ще бъде отчетен пред районната комисия.

 

 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/