in

Осъдиха жена и запорираха сметките ѝ без да има задължения (ВИДЕО)

кадър: NOVA

52-годишна жена от тетевенското село Гложене случайно разбрала, че е е осъдена и сметките ѝ са запорирани, а нямали никакви задължения към никакви институции. Дияна Микова работи със семейството си в Белгия. Няколко пъти годишно се прибира в родното си село. Преди седмица, когато отново се е върнала, решава да внесе средства по сметката си, но разбира, че не може.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да си ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова, предаде NOVA.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка.

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема”, посочва Дияна.

Проблемът, обаче, се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува. Писмото е получено преди ден. И налице са вече не само материални щети, но и морални.

„Те, подронват авторитета ми, че аз не съм си платила 1374 лв. и затова са ме дали на съд. Това ще го разбере цялото село”, оплака се потърпевшата.

Придружихме Дияна Микова, за да разберем, от къде идва проблема. В данъчното ни препращат към кмета. „Никаква информация не можем да даваме. Трябва да запознаете кмета и ако той реши – ние сме на линия”, заяви служителката.

След като запознахме с казуса кмета и изчакахме около час, данъчните служители изложиха своята версия. Оказва се, че Дияна Микова от Гложене е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината.

„Всичко е платено”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

Въпрос: „Въпреки това е осъдена?”

Иванова: „Осъдена е, защото сме предали на адвокат, която задвижва делата. Тя не е уведомила ЧСИ.”

Дияна Микова: „Как да уведомя ЧСИ, като не знам, че съм осъдена”.

Иванова: „ Не, че признаваме вина, просто е разминаване във времето. Вина не търсим.”

Въпрос: „Вие определяте, като разминаване във времето, това че вие имате лоша комуникация с юриста от отдела си?”

Иванова: „Не мога да твърдя, че имаме лоша комуникация.”

Въпрос: ”На 9-ти съм си платил данъците. И по някакъв начин това да индикира в системата и така да се предотврати цялата абсурдна процедура по задвижване на дело на 16-ти. Какъв е смисъла?”

Иванова: „Не мога да отговоря така. Трябва да проверя, какво се е случило във времето. Не мога да отговоря така.”

В крайна сметка, от данъчното в Тетевен се задействаха да оневинят 52-годишната жена от Гложене, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.

„Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, заяви Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен

След като стана ясно, че виновен няма, но общината ще се погрижи да оневини без вина виновната жена, Дияна Микова се свърза с кантората на Частния съдебен изпълнител в Ловеч, за да попита, кога ще й бъде вдигнат запора. От там отговориха, че това ще стане след две седмици.

И така, Дияна Микова от Гложене ще стои още седмица, седмица и нещо със запорирана сметка и без средства, заради изгубени в превода институции.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/