in

Български ученици ще участват в международен майсторски клас на ЦЕРН

Снимка: visit.varna.bg

Домакин за трета поредна година ще бъде Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник“ във Варна

През 2021 г. българските ученици отново са поканени да участват в международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийския университет, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българска академия на науките, Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник”, Физико-технологичен факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма Horizon 2020 за научни изследвания и иновации. Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG и партньорството на София Тех Парк.

Това е ден за научни изследвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години. Участвайки в събитието учениците ще могат за един ден активно да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици. В майсторския клас на ЦЕРН в България учениците ще извършват измервания по данни на експеримента CMS. След уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

На 11 март НАОП „Николай Коперник“ за трета поредна година е домакин на майсторски клас. Другите градове домакини са Пловдив на 4 март, Русе на 9 март и София на 23 март. За Варна събитията ще протекат както следва:

Програма:
24 февруари, 16:30 – 18:30: Уводни лекции – първа част (ЦЕРН + Физика на елементарните частици);
1 март, 16:30 – 18:30: Уводни лекции – втора част (Детектори + методология); Разпределяне на данни;
11 март, 16:00 – Предварителна дискусия и обобщение; 17:00 – Видео Връзка с ЦЕРН

На 24-ти февруари от 16:30 ч. всеки желаещ ще може да види и чуе – Уводни лекции – първа част (ЦЕРН + Физика на елементарните частици) изнесени от инж. Зорница Захариева – ЦЕРН и проф. Леандър Литов – СУ „Климент Охридски“.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.