in

Варненската регионална библиотека отбелязва 200 родини от рождението на Г. С. Раковски чрез изложба

Снимка: Google Maps

Варненската регионална библиотека „Пенчо Славейков“ се включва в националните чествания по повод 200 години от рождението на Г. С. Раковски с юбилейна изложба за патриарха на българското националноосвободитлено движение. 

Изложбата ще съпътства и националния празник на България – 3 март.

В изложбата „Нека всеки запише дълбоко в сърцето си: свобода или смърт” могат да се видят редки и ценни издания на Раковски: настолната книга на всеки, бленуващ свободна България – поемата „Горски пътник” (1857 г.), основополагащите за българската етнография текстове „Показалец или ръководство” (1859 г) и „Българска старина” (1865 г.) и много други.

Във фоайето на библиотеката са разположени и документални пана със снимки и информация за Г. С. Раковски, както и за неговия племенник – Кръстьо Раковски, виден политик и общественик, живял и учил във Варна.

Изложбата може да бъде посетена от 23.02.2021 г. в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница No 34.

снимка: Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.