in

След референдума: Обзор обяви независимост от Несебър (ВИДЕО)

кадър: NOVA

От жителите на Обзор и близките 6 села, 75% гласуваха вчера на референдума за отделянето от Община Несебър. Това означава, че той е валиден и Обзор ще се отдели като самостоятелна община. 

Над 70 на сто гласувалите са отговорили с „да“ на въпроса „Подкрепяте ли предложението за обособяване на нова Община с център град Обзор“. Какво следва след референдума?

„Референдумът е положителен при участвали в гласуването 1626 избиратели. Активността е 76.02%, а отговорилите с „да” в подкрепа са 1139. Това означава, че предпоставките на закона са изпълнени и референдумът е валиден”, обясни председателят на ОИК, предаде NOVA.

„Това е един исторически момент за Обзор. Има много радост и задоволство в гражданите. Ако всички процедури минат ще се състоят избори за кмет и общински съветници. Категорично се ангажирахме с числа, а те казват, че Обзор спокойно може да се издържа и развива сам”, казват от инициативния комитет.

До 2 седмици областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите от референдума. След това Министерският съвет трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на Обзор и още 6 селища от община Несебър.

По публикацията работи: Мариела Анастасова 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/