in

Може ли имунизацията срещу Covid-19 да отключи алергия в дългосрочен план?

Кадър: bTV

За какво да внимаваме, ако сме алергични и какво да предприемем?

„Напоследък ежедневно имаме десетки обаждания от пациенти с въпроси дали могат да се ваксинират. Алергиите в някаква степен имат значение, но вече има ясно утвърдени препоръки на СЗО и Центъра за контрол и превенция на заболяванията на кои пациенти трябва лекарите да обръщат повече и при кои това няма особено значение“. Това стана ясно от думите на д-р Борислава Крушева от Българското дружество по алергология в ефира на БНТ.

Алергиите се оказаха предизвикателство за диагностицирането на COVID-19 през есента поради сходните симптоми, но лекарите бързо започнаха да отличават двете състояния. Сега пък много хора се притесняват, че ако се ваксинират това може да обостри алергичните им състояния.

По думите на д-р Борислава Крушева вниманието трябва да е повишено при пациентите с тежки алергични системни реакции, с анафилактични реакции при инжекционни медикаменти, както и при такива, които са имали реакции при предишни ваксини, или имат алергия към полителенгликол и полисорбат – помощните съставки във ваксините.

Като подготовка за имунизация д-р Крушева препоръча приемането на антихистаминови препарати, въпреки че е възможно това да забави една по-тежка алергична реакция на ваксината и все още не е залегнало в официалните протоколи.

Според нея не е възможно имунизацията срещу COVID-19 да отключи “алергия в дългосрочен план”. Д-р Крушева каза, че има пациенти, преболедували COVID-19, които развиват алергични реакции, най-често уртикарии.

По публикацията работи Снежина Раева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/