Категории: Любопитно

Консумация на алкохол под родителски контрол: Кой трябва да „запознае“ детето с алкохола?

Реклама

Според американски учени, деца, чиито родители им предлагат да вкусят алкохол, в бъдеще са по-склонни от своите връстници да започнат да пият. Въпреки че намерението на родителите, които дават алкохол на децата си, е добро и се прави с цел децата да са под техен надзор и в безопасна среда, това всъщност е възможно да ги подтикне към алкохолизъм в бъдеще. 

Децата, на които е предлаган алкохол от родителите им, в юношеска възраст може да бъдат по-склонни към запои и алкохолизъм в сравнение с връстниците си, предупреждават експерти от Военномедицинския университет в САЩ, цитирани от DarikNews. Изследването е публикувано в списание Drug and Alcohol Dependence.

Ранните наблюдения вече показват, че такива деца са с 85% по-склонни да пият алкохол през юношеството, отколкото техните връстници без такъв опит. Освен това, колкото по-големи са порциите алкохол, толкова по-голям е рискът от развитие на пристрастяване към пиенето.

„Алкохолната употреба от непълнолетните е сериозен социален проблем, но се знае относително малко за консумацията на алкохол от детето и отношението към пиенето“, пишат авторите. – “Когато на децата се предлага алкохол, това създава у тях положително отношение към пиенето“.

Продажбата на алкохол на непълнолетни е забранена в много страни и пиян тийнейджър на улицата може да привлече вниманието на полицията. Въпреки това е почти невъзможно да се контролира ситуацията у дома. Родителите могат да предлагат алкохол на деца, например по време на празниците. Често зад това стоят добри намерения – родителите вярват, че детето така ще е по-добре запознато с алкохола и разбира неговите ефекти у дома, а не на парти. Често дори не говорим за пълна чаша алкохолна напитка, а за няколко глътки. Но дори това, показват нови изследвания, може да е достатъчно, за да навреди.

Авторите на проучването използвали данни за 4842 деца от САЩ на възраст 9-11 години, половината от тях са момчета. Децата е трябвало да кажат доколко са съгласни с твърдения като „алкохолът помага на човек да се отпусне, да се чувства щастлив, да се чувства по-малко стресиран“ или „алкохолът прави хората значими за другите“.

22% от анкетираните деца вече са имали опит с пиене на алкохол. Най-често това е бира, по правило предлагана от бащата.

Оказа се, че консумацията на алкохол от дете корелира с „положителните очаквания от алкохола“ – вярата, че пиенето на алкохол ще доведе до положителни чувства и ще донесе известна полза за пиещия.

Контекстът на употреба нямаше значение. За децата нямаше значение кой им предлага алкохол, дали им е позволено – всичко това не влияе върху формирането на очакванията от алкохола.

„Нашите резултати показват, че приобщаването към алкохола от детска възраст може да играе уникална роля в развитието на положителни очаквания за пиене“, казва водещият автор на изследването Микела Мърфи. „А положителните очаквания, както знаете, са свързани с появата на проблеми с алкохола и постоянен алкохолизъм в бъдеще.“

Децата, които рано са пили алкохол, са по-склонни да показват лоши училищни резултати и проблеми с поведението в зряла възраст, а също така са по-склонни към алкохолизъм, предупреждават авторите на работата.

Алкохолът може да повлияе на нормалното развитие на жизненоважните органи на детето, включително мозъка, черния дроб и костите са засегнати, а производството на хормони е нарушено.

Затова родителите не трябва да предлагат на детето си дори няколко глътки вино на вечеря – тази практика може да доведе до непоправими последици.

По време на бременност алкохолът също не си струва да се пие – това може да доведе до развитие на депресия при детето. Деца на пиещи майки до 18-годишна възраст изпитват депресия 17% по-често, отколкото деца на въздържатели, предупреждават експерти от университета в Бристол.

Освен това резултатите са валидни и за по-големите – децата на майки, консумирали алкохол до 24-годишна възраст, са имали повишен риск от диагностициране на депресия.

Консумацията на алкохол сред бременни жени е доста често срещана. В някои страни до 80% от бременните жени пият алкохол, вероятно защото малки количества алкохол се считат за безопасни.

Лекарите обаче са единодушни, че е по-добре да се изключи алкохолът по време на бременност.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 14 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 14 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа