Категории: Черноморие

Затварят детски градини и училища в Бургас, молове и фитнеси продължават да работят

Реклама

Областният щаб за борба с коронавируса обсъди и прие мерките за ограничаване на разпространението на вируса на територията на област Бургас. Здравните специалисти очакват тази вълна да бъде по-голяма от декемврийската, което ще натовари повече здравната система и ще има нужда от още легла.

444 са новозаразените за последните 24 часа по данни на РЗИ. Най-много са заболелите в община Бургас – 255. Починали са 11 души. Бургаска област е в червената зона с 530:100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500:100 000 и община Поморие – 1600:100 000.

Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че броят им е увеличен. Директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Бойко Миразчийзки сподели с тревога, че новооткритите този понеделник 20 легла днес вече са изчерпани.

Предвижда се броят на болничните легла в Бургаско да бъде увеличен на 500. Ще разполагаме в УМБАЛ-Бургас със 180 легла за ковид, УМБАЛ „Дева Мария“ – 30, МБАЛ „Бургасмед“ – 55, Белодробната болница – 40, „Лайф хоспитал“ – 33, МБАЛ „Маджуров“- 20, „Сърце и мозък“- 4, КОЦ- 40, МБАЛ-Айтос- 20, МБАЛ-Карнобат 25, МБАЛ-Поморие- 30.

Ситуацията налага предприемане на допълнителни мерки на местно ниво, които да обърнат негативните тенденции.

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров от 12.03 до 26.03.21 г. влизат в сила следните противоепидемични мерки:

  • Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.
  • Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;
  • Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;
  • Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;
  • Задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове. За пример задължително е носенето на маска при посещение на открит пазар „Краснодар“.
  • Намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.
  • Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;
  • Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

Щабът обсъди и действия, в случай че броя на заболелите на 100 хил. души надхвърли 600. При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др. Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят. Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

В Областния щаб за борба с COVID-19 участват широк кръг здравни експерти- представители на всички болнични заведения в областта, кметовете на 13-те общини, началникът на Регионално управление образование, МВР, Спешна помощ.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 12 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 21 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 33 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 36 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 47 минути