Категории: България

С над 1,2 милиона лева ще бъдат изградени нови детски градини в Добрич и Бургас

Реклама

Правителството отпусна 2 079 673  лв. по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини, ясли и училища на Министерството на образованието и науката. Програмата е за периода 2020-2022 г и общо по нея се предвижда 210 милиона лева – по 70 милиона лева за всяка от трите години. 

„С още над 2 милиона лева подпомагаме изграждането и ремонтните дейности на детски градини и училища в цялата страна, включително и в малките населени места“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес.

„Мисля, че това е една от най-успешните програми на Министерството на образованието и науката, която създава добри условия за провеждане на възпитателен и учебен процес“, заяви министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието.  

1 212 479 лева от одобрените днес средства ще бъдат разходвани за изграждане на филиали към детските градини „Раковина“ и „Синчец“ в Бургас, както и за реконструиране на съществуващата сграда към Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града. 

На 5 общини, сред които и Добрич, се отпускат общо около 77 000 лева за изготвяне на проекти на пристройки или нови сгради на три детски градини и на две училища. Там ще бъде изградена нова сграда за детска градина „Слънчице“.

По програмата на Министерството на образованието и науката са одобрени 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим. 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Силно земетресение разлюля Вранча: Усетено е и във Варна

Земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на град Брашов,…

преди 12 часа

Премиерът поиска изготвяне на екшън план в аванс за справяне с бедствия

Това се случи по време на свикана от премиера работна среща в МС. Във фокуса…

преди 13 часа

Ето какво значат всички кодове по опаковките на яйцата

Яйцата са едни от продуктите, които присъстват в почти всеки хладилник. Но някога заглеждали ли…

преди 13 часа

Атлет мина по въже от Азия в Европа над Босфора

Естонски слаклайнер смая Истанбул с трансконтинентална разходка.  Естонският атлет Яан Руз влезе в историята, след…

преди 14 часа

БНБ с данни за неистински банкноти в България

От Българска народна банка (БНБ) съобщават, че броят на регистрираните и задържаните неистински банкноти през…

преди 14 часа

„Възраждане“ обяви водачите на листите си за изборите

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви днес, че партията му ще се бори за първа…

преди 14 часа