in

Варна също е получила от „съмнителната“ партида с ваксини

Снимка: Министерство на здравеопазването

Пратката е разпределена още през миналия месе

Варна също е получила ваксини от партидата, подложена на допълнителни проверки в няколко европейски страни след констатиран смъртен случай, както и случаи на пациенти, проявили странични реакции. Това е първата пратка от ваксината на AstraZeneca, която е пристигнала в страната още през февруари. Новината потвърди директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

„На практика всички дози от тази партида вече са поставени и към момента няма оплаквания за странични ефекти, различни от описаните“, уточни д-р Михайлова.

Припомняме, че заради смъртен случай Австрия спря временно прилагането на ваксината на AstraZeneca, докато се проучи с подробности случая. Други държави също предприеха подобни мерки.

Според получените във Федералната служба за безопасност в областта на здравеопазването (BASG) доклади, жена на 49 години е починала в резултат на тежки нарушения на коагулацията (съсирването на кръвта), а 35-годишна жена е развила белодробна емболия и се възстановява.

„Няма доказателства за причинно-следствена връзка между съобщените тромбоемболични прояви и ваксината на „АстраЗенека“, посочи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитирайки становището на Европейската агенция по лекарства /ЕМА/. От Евроагенцията не препоръчват държавите да блокират партидата на тази ваксина.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.