Категории: Свят

Евроагенцията по лекарствата одобри още една ваксина срещу Covid-19

Реклама

Одобрена за използване в Евросъюза е четвърта ваксина срещу Covid-19. Това стана ясно преди минути

Eвропейската агенция по лекарствата препоръчва да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксина COVID-19 Janssen, за да се предотврати COVID-19 при хора на възраст над 18 години.

След задълбочена оценка, Комитетът по лекарствата за хуманни лекарства на Агенцията стигна до консенсус, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите за ефикасност, безопасност и качество. Ваксината срещу COVID-19 Janssen е четвъртата ваксина, препоръчана в ЕС за предотвратяване на COVID-19.

„С това последно положително становище властите в Европейския съюз ще имат друга възможност да се борят с пандемията и да защитят живота и здравето на своите граждани“, каза Емер Кук, изпълнителен директор на Евроагенцията, добавяйки, „това е първата ваксина, при която се поставя една доза”.

Резултати от клинично изпитване с участието на хора в Съединените щати, Южна Африка и страните от Латинска Америка установиха, че ваксината COVID-19 Janssen е ефективна за предотвратяване на COVID-19 при хора на възраст над 18 години. В това проучване са участвали над 44 000 души. Половината получили единична доза от ваксината, а половината получи плацебо (фиктивна инжекция).

Проучването установи 67% намаляване на броя на симптоматичните случаи на COVID-19 след 2 седмици при хора, които са получили ваксина COVID-19 Janssen (116 случая от 19 630 души) в сравнение с хората, получаващи плацебо (348 от 19 691 души). Това означава, че ваксината е имала 67% ефективност.

Нежеланите реакции при ваксината на Janssen в проучването обикновено са леки или умерени и се изчистват в рамките на няколко дни след ваксинацията, съобщават от Агенцията. Най-честите са болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, мускулна болка и гадене.

Безопасността и ефективността на ваксината ще продължат да бъдат наблюдавани, докато се използва в целия ЕС, чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и допълнителни проучвания от компанията и европейските власти.

Превод и редакция: Снежина Раева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 8 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 8 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 8 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 8 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 8 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 9 часа