Категории: Свят

В памет на наша сънародничка, загинала при пожар: Свалиха знамената в италиански град

Реклама

В италианското градче Батипаля и в близкото село Чечерале, до вчера знамената бяха спуснати в памет на загиналата при пожар Наталия Бельова. Българката спаси двама възрастни от пожар в дома им.

В капана на пламъците: Българка загуби живота си след като спаси възрастна двойка от пожар

Навръх 8-ми март, в понеделник, тя загина от задушаване след като спаси от пожар двамата възрастни съпрузи на 88 и 85 години, за които се грижела от няколко години в Батипаля. След като ги изнесла в пет часа сутринта живи и здрави на двора пред вилата, където старците живеели, сънародничката ни се върнала да им донесе връхни дрехи и да вземе някои ценни вещи, но пламъците и острите задушливи газове не се смилили над нея.

Още същия ден кметицата на Батипаля Чечилия Франчезе и кметът на Чичерале и бивш журналист Джерардо Антелмо обявиха тридневен траур в подопечните им общини и разпоредиха всички знамена на териториите им да бъдат спуснати.

Траурната церемония по прощаването с Наталия Бельова се състоя в сряда по обяд в базиликата „Свети Георги Победоносец“ в живописното село Чичероле, което има 1300 жители. Там сънародничката ни от врачанско се била установила преди няколко години, когато дошла да работи в Италия и там бил постоянният ѝ адрес. Познавали я добре всички местни хора, към които тя се отнасяла с уважение и съответно била винаги тачена от съселяните си – италианци. Това подчерта в словото си по време на траурната церемония кметът на Чичерале, Джерардо Антелмо, който нарече сънародничката ни „нашата съгражданка“ и определи стореното от нея като проява на истински героизъм.

„Тя спаси двамата италианци от Батипаля, на които прислугваше и жестът ѝ е демонстрация на истинска хуманност“ – каза още Джерардо Антелмо. Кметът изтъкна също така, че Наталия е била приета радушно в голямото семейство на Чичерале и за това примерът ѝ ще осветява занапред житейския път на всички жители на селото. В заключение просълзеният бивш журналист посочи, че на лято в местния музей „Едгар Дега“, ще бъде поставен нарисуван от известен наш художник голям портрет на Наталия, който да напомня на поколенията за нейния подвиг.

Според кмета Антелмо и според присъстващата на траурната церемония в Чичерале дъщеря на Наталия – Алина, сънародничката ни била пожелала да спи вечния си сън в гробището на италианското село. Днес сутринта обаче всекидневникът №1 на Неапол „Ил Матино“ и някои местни издания в областта Кампаня писаха, че тленните останки на Наталия ще бъдат пренесени в България и ще бъдат погребани в родния ѝ Борован.

Специално за „Монитор“, за случая съобщи началникът на казармата на карабинерите в градчето Батипаля майор Систо Витантонио. Той потвърди в телефонен разговор, че Наталия Бельова вече е погребана в гробището на нейното второ родно село – Чичерале, като разходите по изпращането ѝ са поети изцяло от общината.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 59 минути

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди един час

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 2 часа

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 2 часа

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 2 часа

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 2 часа