Категории: България

Наш град ще бъде домакин на световното първенство по драконови лодки през 2025 г.

Реклама

Русе постигна огромен успех на национално ниво, като спечели домакинството за Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г.

Това е резултат от непрестанните действия на Община Русе в посока на засилване и укрепване на двустранните връзки с  Китай – страната с най-мащабно развиващата се икономика в световен план, която въведе атрактивното състезание в официалната програма на Международната федерация по кану-каяк.

Предложението Русе да бъде домакин на първенството по гребане е на кмета на общината Пенчо Милков и то беше прието от Общинския съвет в края на януари.

За краткото време ръководството и експертите от администрацията успяха да подготвят всичко, което е необходимо и още през септември да се проведе регата на езерото в Лесопарк “Липник” в с. Николово.

Именно в Русе и в частност на територията на спортната гребна база, разположена в Лесопарка на 10 км от града, се практикува и развива състезателна спортна дейност – кану-каяк, академично гребане, корабомоделизъм, спортен риболов, триатлон, спорт и здраве на открито и отдих, а през последните години се налагат и традиции в реалити спортни формати, предназначени за русенци и гости на града.

В езерото на Лесопарк „Липник“ са поставени и рекорди, вписани в книгата на Гинес. През 2019 г. русенецът Теодор Цветков преплува 10 км със завързана към тялото дясна ръка, а само година по-късно същият рекордьор плува в продължение на 84 часа разстоянието от 220 км.

Повече от 2000 състезатели от 120 русенски клуба тренират различни спортове в Русе, като около 200 души във всички възрастови групи практикуват и развиват състезателна и спортна дейност.

Местността се използва от жителите и гостите на Русе освен за масов спорт, и като място за отдих в почивни и празнични дни. Езерата са любим кът за риболов, а инфраструктурата на Лесопарка е подходяща за организирането на масови събития.

Това прави района все по-привлекателен и бе причината Община Русе да кандидатства за домакинство на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г. пред Международната федерация по кану-каяк.

Очакванията са Русе да посрещне за събитието повече от 4000 състезатели и над 10 000 гости.

Предстои подписване на договор с Международната федерация по кану-каяк, изготвяне на план-проект за осъществяване и изпълнение на технически и инфраструктурни изисквания от Федерацията, както и изготвяне на проект за всички спортни съоръжения и спортната база. Това включва ваканционно селище за състезателите, изхранване, транспорт и др.

Календарът на Международната федерация по кану-каяк за домакинство на състезанията по гребане с драконови лодки е:

–     2021 г. Познан/Полша

–     2022 г. Тернопил/Украйна

–     2023 г. Ханджоу/Китай

–     2025 г. Русе/България

Като домакин Русе има задължение да присъства като гост с делегация от двама или трима души поне на две от домакинствата в Познан и Тернопил с цел обмяна на опит.

Вече се водят разговори Лесопарк „Липник“ да бъде вторият гребен център на България след гребния канал в Пловдив.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 15 минути

„Ние, потребителите“: Информация за имитиращите продукти и в ресторантите е от полза за потребителите, но как ще се гарантира верността ѝ?

Коментар по темата направи Габриела Руменова - основател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите". По нейни…

преди 21 минути

Проф. Кантарджиев коментира новия вариант на грипа

Новият вариант на грипа "Хес" не е по-опасен, по думите на проф. Тодор Кантарджиев. Той…

преди 2 часа

Експерт: Медът помага при настинка, грип и COVID-19

Имунологът Дария Карташева-Еберц обясни в своя скорошно интервю своите наблюдения за полезните свойства на меда.…

преди 2 часа

Според близки на починалата жена след побой в Перник: Счупено огледало е довело до конфликта

Както вече стана ясно, 56-годишна жена, която беше брутално пребита на 30 юли в Перник…

преди 2 часа

Внимание: Очаква се засилен поток от прибиращите се от Гърция

Днес е последният ден от дългия уикенд, който се образува около Деня на независимостта. Най-голям…

преди 2 часа