Категории: България

БАН представи разработката на българска ваксина срещу Covid-19, роден PCR и устройство за обеззаразяване на въздуха

Реклама

За първи път днес беше представена разработката на българската ваксина срещу COVID-19, както и PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по космическа технология и много други разработки на БАН

Това съобщиха от пресцентърът на Академията. Едно от най-дългоочакваните бизнес събития – „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ и БАН, се състоя изцяло онлайн на живо от виртуално студио и представи най-интересните разработки на Академията, готови да се превърнат в успешен бизнес.

Събитието бе открито от акад.Юлиан Ревалски – председател на БАН, и от д-р Бойко Таков – изпълнителен директор на ИАНМСП. Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева и заместник-министърът на икономиката Стамен Янев приветстваха участниците във форума.

На форума за първи път публично бе представена и разработката на родната ваксина срещу COVID-19, дело на Института по микробиология към БАН. Проф. Пенка Петрова разказа повече за качествата на прототипа, сред които възможността да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки възможност да спомогне за имунния отговор на различни мутации на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от настоящите, които се инжектират.

Наред с ваксината, бяха представени и други разработки на БАН, свързани с пандемията – роден PCR кит за детекция на патогени, разработен от Института по молекулярна биология, както и специализирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив.

С близо 20 презентации бяха показани също специална технология, използвана и на Международната космическа станция за биокерамика за целите на ендопротезирането, разработена от Института за космически изследвания и технологии. Направена бе и демонстрация на робот, който дава възможност за транспортиране на стоки в предприятия и фабрики.

Пред над 500 зрители – представители на бизнеса, собственици на компании и иновационни ентусиасти, учените от БАН представиха още проекти на Академията за оптимизация на индустриалните задачи, за 3D цифровизация, енергийна ефективност, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, за съхранение на енергия, медицина, вирусология, фармацевтична промишленост, лозарство, винарство и много други. Бяха показани технологии с криоконсервация на жива материя на Института по физика на твърдото тяло, както и добри примери за сътрудничество между бизнеса и Академията, и продукти, реализирани в партньорство, информират от БАН.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 49 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 54 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди един час

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа