Категории: Избори 2023

Ето как ще изглеждат бюлетината и устройствата за машинно гласуване на 4-ти април (ВИДЕО)

Реклама

Централната избирателна комисия днес представи образеца на бюлетината, с която ще се гласува на предстоящите избори за народни представители, както и устройствата за машинно гласуване.

„В бюлетините за вота в чужбина няма кръгчета за гласуване по преференции. Това е така, защото в чужбина не се гласува с преференции, а само за партии, коалиции и инициативен комитет“, заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Бюлетината е дълга 60 см. Броят на кръгчетата в нея зависи от броя на кандидатите, което пък зависи от размера на МИР, който е максимално 36. На гърба на бюлетината е черната линия и задължителните две места за печата.

ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителното сгъване на бюлетината. По всяка вероятност след като се откъсне бюлетината от кочана – горният перфориран отрязък ще остане на него. Самата бюлетина ще се сгъне така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, но както и да се случи това – трябва да се гарантира анонимността на вота.

„Хората, които имат затруднения за достъп до избирателни секции – до 20-ти март трябва да заявят участие в  подвижна секция – чрез е-заявление или чрез пълномощник в общината по постоянен адрес“, заяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров. При 10 или повече заявления се образува секция с подвижна избирателна кутия, различна от COVID секцията.

Ако гласуващият има различни постоянни и настоящи адреси – ако искат да променят на настоящ – до 20-ти март трябва да подадат заявление по образец. До 20-ти март се подават и заявления за гласуване на друго място. На 22-ри март кметът на общината прави предложение за съставяне на подвижни избирателни секции за избиратели с трайни увреждания.

От ЦИК представиха и машините за гласуване, които в съботния ден преди изборите ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на СИК. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден. Той е списък с всички кандидати и преференции. Преференцията визуализира името на кандидата. При глауването на избиратея се дава една от 3 специални карти, която се поставя в машината и на екрана се появява електронната бюлетина.

Машината не може да бъде изключена преди определения час, защото има защита срещу злоупотреби. Изисква се ПИН код и потвърждението му. След това тя калкулира резултатите. Няма броене и човешка намеса в броенето, категорични са от ЦИК.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 10 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа