Категории: България

Прокуратурата с ексклузивни данни за разбитата шпионска група: Случаят е без аналог (СНИМКИ/ВИДЕО)

Реклама

Главният прокурор дава брифинг с подробности за спецакцията срещу руските шпиони за изнасяне на секретна държавна информация

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история. Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев.

„Според събраните доказателства ръководител на групата е бивш ръководен кадър на Военно разузнаване към министъра на отбраната, който условно ще наречен резидент. Същият е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, познато като ГРУ. Впоследствие той става и преподавател“, посочи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Според прокуратурата основната задача на ръководителя на групата е била да изгради нелегална агентурна мрежа, като е вербувал лица с достъп до класифицирана информация на Република България. В групата за шпионство участва и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас.

„Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас, като е предавала информация и парични средства“, обясни говорителят на главния прокурор.

Документирани са разговори между нея и резидента. След това е заснета и пред сградата на посолството на Руската федерация.

Кадър: nova.bg

Разкрит е ръководител в Министерството на отбраната, който отговаря за планирането и бюджета на ведомството. Осветени са и двама действащи служители на военното разузнаване, единият е работел по линията на противодействие на хибридните заплахи, а другият е бил с контингенти зад граница.

Кадър: nova.bg

Резидентът провеждал регулярни срещи с агентурната си мрежа в ресторанти, на места за спортни тренировки, обществени места и в личния си автомобил – всеки месец на предварително уговорени дата и час. Предоставял им и мобилни телефони и SD карти за тях – с цел с тях да заснемат чувствителна информация и след това снимките да остават само в лесно преносимия носител, без следи на устройствата.

Кадър: nova.bg

Според важността на информацията варирало и възнаграждението – пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра.

Един от участниците в групата е направил опит да избяга, той е бил заловен за кратко време. Избягалият е бил задържан в близост от Руското посолство в София.  Шест са обвиняемите лица, всички са с мярка „задържане под стража“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Значителна ще бъде облачността по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес по Черноморието облачността ще бъде значителна. Очаква се максималните температури…

преди 14 минути

ЦИК излезе с категорична позиция във връзка с твърдения за хартията за машинно гласуване

Според ЦИК подобни "неверни твърдения" целят да всеят недоверие в машинното гласуване.  От ЦИК са…

преди 13 часа

МОН с новина за деветокласниците: Обявиха важни дати

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви пред социалните партньори от Отрасловия съвет…

преди 14 часа

Служебният министър на иновациите и растежа във Варна: Спекулация е, че хартията на БНБ не отговаря на стандарта на вносителя на машините

Днес служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, който е координатор за материално-техническо обезпечаване…

преди 15 часа

Война за паркоместа в столицата: Мъж е пребит от свой съсед

Свадата, прераснала във физическа саморазправа, се е разиграла в софийския квартал „Овча Купел”. Потърпевшият е…

преди 15 часа

Заради вятърните електроцентрали: Кметът на Добричка община поиска среща с Главчев за свикване на местен референдум

Според кмета на Добричка община Соня Георгиева се прави опит да се ограничи правото на…

преди 15 часа