Категории: Варна

Рязко е спаднал броят на кръводарителите във Варна

Реклама

Рязко е спаднал броят на кръводарителите във Варна, заради пандемията от Covid-19. В Районният център по трансфузионна хематология имат спешна нужда от кръв, а заради покачилият се брой на болните от коронавирус се търсят и дарители на кръвна плазма.

В кръвния център във Варна са малко доброволните дарители. Сега хората дават кръв предимно за близък, на когото предстои операция. Данните са категорични. Миналата година броят на кръводарителите във Варна е намалял с 2000 в сравнение с предходната 2019-а.

„Има хронично болни пациенти, които ежемесечно се нуждаят от преливане, и нямаме също така организирани екипи извън центъра. Най-често отправените искания към нас са за 0 положителна и А положителна и с тези групи имаме най-малко резерви“, обясни директорът на Кръвния център д-р Жанина Йорданова пред БНТ.

Дарителите на кръв често се страхуват, че ще се заразят с коронавирус и затова не посещават центъра. Оттам заявиха, че спазват всички мерки за безопасност и хигиена.

„Беше ме страх, но видях, че няма нищо страшно, даже по-добре хората до го правят доброволно не само когато се налага. Няма нищо страшно, така че направете го, ако се колебаете“, коментира Алекс Димитрова.

Заради ръста на заразените с COVID-19 в града и региона, Кръвният център изпитва нужда и от плазма с антитела от преболедували инфекцията. Тя е животоспасяваща за болни в тежко състояние.

„Пращаме на града и тези в региона. Когато колеги от Русе, Разград и Бургас се обърнат за помощ, пращаме и там“, допълни д-р Йорданова.

За да се извлече кръвна плазма, е необходимо да са минали 40 дни, след като дарителят е преболедувал коронавируса. Тези, които имат антитела след ваксиниране, не могат да даряват кръвна плазма.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 55 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди един час

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа