in

Най-красивата сграда във Варна вдъхнови Петя от VI клас

Ученичката Петя Стоянова от VI а клас на ОУ „Стоян Михайловски“ във Варна изработи макет на сградата на Варненския театър. Тя ще представи и подари макета си в деня, когато театърът ще чества своя 100-годишен юбилей, съобщиха от културната институция за медия „Нова Варна“. 

Театърът във Варна е създаден през 1921 г. с решение на Варненския общински съвет като Общински професионален театър. Има една от най-красивите театрални сгради в България, която е проектирана от архитект Никола Лазаров и е окончателно завършена през 1932 г. благодарение на доброволната помощ на варненската общественост, набрала средствата чрез фондови марки.

Първото представление на театъра е „Инстинктът“ от А. Кестмекер на 12 март 1921 г. До 29 октомври 1932 г. представленията се играят в ремонтираната зала „Съединение“. В сведение за представленията на театъра за времето от 14 октомври 1938 г. до 28 февруари 1939 год. се упоменава, че постановките са посетени от 68624 зрители, като най-голям интерес е предизвикала постановката „Хан Татар“ от Никола Икономов.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/