in

Масово се търсят готвачи за лятото. Дават между 2000 и 5000 лв заплата

Храната е едно от вечните удоволствия. Предстои нов летен туристически сезон, но пандемията промени търсенето и предлагането на работа.

Професията „Готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие, предава NOVA.

Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач. „Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева.

Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.

„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина.
Заради епидемията много от колегите й вече са се насочили към друг вид работа.

„Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната обстановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/