in

Част от учениците се връщат присъствено в клас

Кадър: Facebook

Връщането на децата в училище ще стане от 12 април по режима отпреди 22 март.

Така от 1. до 4. клас всички деца се връщат в класните стаи.

„Присъственото обучение се връща към схемата от преди 12 март. Тоест всички ученици от 1 до четвърти клас се връщат, както и три класа от 5 до 12 клас. Ще продължим графика, който прекъснахме, и ще върнем учениците от 7-ми, 8-ми и 10-клас“, поясни просветният министър.

„Има шанс да възстановим присъствения учебен процес края на тази учебна година и началото на другата“, заяви Красимир Вълчев.

Ако ситуацията позволява, от 26 април в клас ще се върнат учениците от 5-ти, 9-ти и 12 клас. Зрелостниците ще приключат по-рано учебната година. За тях графикът ще е от 26 април до 14 май. За учениците от 6 и 11 клас е заложено да се върнат в училищата от 17 май.

„Това няма да го видите в заповедта, тъй като тя ще обхване периода на извънредните мерки – тоест до 30 април. Подчертавам, че това е силно зависимо от общото решение за налагане на мерки. Като цяло ситуацията в системата на образованието е следната – при съпоставими общи стойности спрямо ноември, ситуацията е близо два пъти по-добра. Два пъти по-малко са заразените учители и ученици“, каза още Вълчев.

Възстановяват се практическите упражнения във ВУЗ-овете.

Министърът коментира и предложението на омбудсмана за отпадане на външното оценяване след 4 и 10 клас.

„Изпитите са част от процеса на образование. И външното, и вътрешното оценяване мотивират учениците да учат. Лесно можем да се хлъзнем по линията на образователния популизъм – това означава да отменим първо външното оценяване, после – вътрешното, а след това – и отсъствията. Но целта е да направим децата знаещи и можещи”, добави той.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.