in

С каква програма ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на Раковски в родния му град

Снимка: Община Варна

Тази година се навършват двеста години от рождението на Георги С. Раковски. Днес родния му Котел отбелязва годишнината. 

Двестагодишнината от рождението на Георги Раковски ще честват в родния му Котел, съобщиха от общинския пресцентър, като оповестиха програмата на 14 април, предаде БТА.

Тържествата ще започнат с празнично шествие в 10.30 часа от Галатанското училище до централния площад „Възраждане“, където от 11 часа ще бъде открит барелеф на Георги Стойков Раковски. Пред паметника му ще има тържествен ритуал, връчване на сребърен знак „200 години от рождението на Г.Ст. Раковски“ и церемония по полагане на легионерска клетва от Сдружение „Традиция“. Поклонение пред саркофага на бележития котленец ще се състои в Пантеона на Раковски, където Български колегиум „Осанна“ ще представи християнско музикално изкуство. В музейната експозиция „Котленски възрожденци“ ще бъде открита изложбата „Образ невъзможен“.

Възрожденска обиколка на Котел, Жеравна и Катунище „Раковски Гран При“ ще стартира в 13 часа. В НУФИ „Филип Кутев“ от 16 часа ще бъде открита изложба „Народните будители и АЗ“, ще се състои Музикално драматичен спектакъл „С Раковски в сърцето“. Концерт на Представителен ансамбъл на въоръжените сили ще започне от 18 часа на площад „Възраждане“, като честването ще завърши с тържествена заря-проверка от 20 часа.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/