in

Отец Яцек Вуйчик: Зарязах докторската си дисертация, за да дойда в България (ВИДЕО)

снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес гост в предаването „По пладне“ беше отец Яцек Вуйчик. Той сподели пред водещия Иван Чешмеджиев коя е била първата му среща с религията и защо е дошъл в България.

„Бог става част от нашия живот, не за да покаже, че светът е нещо лошо, а за да ни даде нов тласък и сила. Аз никога не съм съжалявал за това, че станах свещеник. Живея изключително пълноценен живот. Щастието също има някаква измерима форма и аз намирам себе си изключително щастлив и вървя успоредно с божията воля“, каза отец Яцек Вуйчик.

„Попаднах в едно училище в Познан – голям град. Всички подобни училища са били едни оазиси на свободата, на интлектуалното развитие, много често в разрез с доктрината, която се преподава в обикновените училища. Там учихме неща, които в другите училища не се преподаваха, защото бяха забранени“, разказа още свещеникът.

„Като завърших училище, имах един период, в който бях тираджия. Работех в една фирма на брат ми. През цялото време водех някаква вътрешна борба и си повтарях, че не ставам за свещеник, но в един момент си казах „Ще пробвам“, добави отец Яцек.

Той сподели как се е стигнало до там, че да дойде в България и да служи тук като свещеник: „1995-та година дойде епископ Пройков от София с моя събрат отец Роман Котевич, който служи в Малко Търново. Той почна да разказва за мисията на Ордена на отците Възкресенци в България и аз някак си почувствах, че съм вътре в това течение. Казах му, че ако имам някога възможност да дойда в България като свещеник ще го направя. След като вече две години служех като свещеник в Полша трябваше да започна докторската си дисертация по философия. На една среща научих, че търсят доброволец за България. Седнах и почнах да размишлявам какво да правя. Докторската ми дисертация беше моя мечта, но исках и да дойда в България. Тогава се сетих за обещанието, което дадох на епископ Пройков. Зарязах докторската си дисертация и дойдох. Вече почти 21 години съм тук“.

„Моят приятел Сашо Монев каза една теория, че когато съм дошъл в България съм бил рус, висок, синеок славянин. Сега накрая останах тъмен балкански субект“, пошегува се отец Яцек Вуйчик.

„В Католическата църка „Непорочното зачатие на Дева Мария“ във Варна служим на три езика – основно на български, на английски веднъж седмично (в неделя) и на италиански два пъти в месеца. Това е заради многобройните чужденци в града – студентите по медицина, както и има много възрастни италианци. Много по-лесно беше аз да науча италиански, отколко да карам тях да учат български“, допълни още свещеникът.

Гледайте целия разговор с отец Яцек Вуйчик във видеото:

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.