in ,

Млади художници от Варна обраха наградите в международен конкурс в Полша

Колаж: "Нова Варна"

В тазгодишното издание на ХІХ Международен конкурс за изкуство „Различен поглед”, провеждан в Република Полша, две ученички от Варна пребориха конкуренция от над 10 държави и грабнаха призове.

Темата на тазгодишното издание е вдъхновена от мисълта на Х. К. Андерсен „Животът е най-невероятната приказка“. Платната на Йоана Недева от 9 клас и Галена Петрова от 11 клас на СУ „Любен Каравелов“ – гр. Варна правят силно впечатление на журито, което ги класира на призови места.

Рисунка: Йоана, 9 клас

Това не са първите награди на младите художници. И двете ученички се занимават с изкуство от години. Наградите им от пленери и Национални състезания са завиден брой, но за първи път пробиват на международно ниво.

“С много въображение, показвайки света като омагьосващ и най-вече вълшебен, с много необичайни приказни създания, пълни с цветове и мистерия нашите ученици нарисуваха своите произведения на изкуството. В конкурса обикновено участват над 3000 млади художници от повече 10 държави. Участниците са разделени в четири възрастови категории, а нашите възпитаници са в групата на големите, а именно възрастовите категории 14-16 и 17-19 години.”, споделя гордо Любляна Михайлова – техният учител по Изобразително изкуство.

Рисунка: Галена, 11 клас

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.