in

Къде в България е най-голям рискът от ПТП-та?

кадър: Bulgaria ON Air

Анализ на Института за пътна безопасност показва, че района на Ловешкото с. Микре е с най-висок риск да загинеш от ПТП.

На 13 август 2017 г. двама възрастни и едно дете  в района загиват между с. Микре и Сопот. На 16 септември 2017 г.  загива млада жена, а мъж е тежко ранен. На 18 ноември 2017 г. един човек загива, а са 7 са ранени при челен сблъсък. На 17 декември 2017 г. при тежка катастрофа с автобус загиват 9 души, а 19 са тежко ранени. 

На 23 януари 2018 г. при челен удар загиват жена, а 8-годишното й дете е тежко ранено. На 26 септември 2019 г. двама души загиват, а трети е тежко ранен  на пътя Сопот-Абланица, до с. Микре.  На 31 декември 2020 г.  мъж загива, а двама и дете са сериозно пострадали в района на с. Микре.

За периода 2017-2021 г. там са загинали най-малко 18 души, със 115 бр. ПТП и 32 души са тежко пострадали.

На 20-ти април 2021 г. стана поредната катастрофа, в която загина семейство. Експерти на ИПБ извършиха инспекция в района на катастрофата и констатираха множество дефицити на пътна безопасност. Стационарната камера, намираща се в района, не работи от години, поставените знаци не отговарят на нормативните изисквания. Организацията на движението е противоречива, маркировката не отговаря на минималните нормативни изисквания за обратна светлооотразителност.

Трагедия на пътя София-Варна: Семейство загина в челна катастрофа

Необходими са незабавни структурни и кадрови промени в транспортната ни система, в противен случай ще продължим да повтаряме една и съща грешка, казват от Института за пътна безопасност.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.