in

Искат оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията

кадър: Facebook

В понеделник, 26 април ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за обявяване за противоконституционен наложения вчера мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Това научаваме от  извънреден брифинг, който се проведе петък вечер в централната на политическата партия.

„Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Според вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

„С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – Конституционен съд, президентство, съдебна система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви г-ца Захариева, предаде БНР.

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ ще поискат оставката на депутата от „Изправи се! Мутри, вън!“ Мая Манолова като председател на временната комисия за ревизията заради начина, по който тя заедно с 4-ма членове на комисията са посетили по-рано днес държавното дружество „Булгартрансгаз“ и са изискали документация за проекта „Турски поток“.

Проектът на решение ще бъде внесен още в понеделник в деловодството на парламента. Депутатът Тома Биков от ГЕРБ, който е член на временната комисия подчерта, че не е бил поканен, въпреки че е член на комисията.

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова напълно оспори начинът, по който се е изискала информация за проект, който е обект от националната сигурност и се закани да сезира компетентните органи:
„Това, което днес видяхме в едно дружество, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и допуска в него е наистина по специален ред и режим, не представлява нищо друго, освен „Костинброд 2“ в енергетиката. Ще направим обстойна проверка по отношение на допуска в сградата на „Булгартрансгаз“. Ще видим дали са налице съответни пропуски по отношение на подобни хора в тази сграда, и ако намерим достатъчно основание, ще сезираме компетентните орани“, посочи министър Петкова.

Според Дани Каназирева от ГЕРБ Манолова е злоупотребила сг мястото си на председател на временната комисия, за да „извлече евтин политически дивидент“
„Превърна държавното дружество в цирк. Тази жена, заедно с така наречените „нови лица“, ежедневно хвърлят държавата в хаос“, смята Каназирева.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/