Категории: България

Проф. Ангелов обяви колко милиарда лева са изхарчени от началото на пандемията до днес в България

Реклама

В хода на работното съвещание, което се излъчи на живо във Facebook, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че с осигурените близо 1,150 млрд. лева от началото на пандемията до днес в сектор здравеопазване се гарантира предвидимост на всички разходи, а работещите в системата могат да бъдат спокойни, че всяка една нужда ще бъде посрещната и осигурена с финансиране.

Ангелов информира премиера Борисов какви разходи са направени до момента за справяне с коронавируса.

„858 милиона лева са разпределени както следва: близо 85 милиона лева са за осигуряване на ремдесивир, около 200 милиона са платени за ваксини, 5 милиона лева сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването, а 395 милиона лева са подкрепа за всички, които работят на първа линия – лекари, медицински сестри, санитари“, изброи здравният министър. Ангелов добави, че 50,5 милиона лева е осигурената субсидия за лечебни заведения за болнична помощ, които в края на миналата година бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19, за лични предпазни средства са разплатени 75 милиона лева, а за болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID-19, за да може навсякъде в страната да се изследват пациентите със съмнение за коронавируса, са дадени 29 милиона лева.

„5 милиона лева са осигурени за плащане на всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес като изплащаме по 10 лева за поставена ваксина, 22 милиона сме дали на „Булбио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини“, каза още здравният министър. Ангелов подчерта, че 237 милиона лева бяха осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведение получават съответно допълнително възнаграждение от 600 лева, 360 и 120 лева бруто.

Министърът на здравеопазването изтъкна, че ваксинационният процес у нас върви с изключително добър темп като най-активни по този показател са областите Перник, Плевен, София град, които имат над 2500 ваксинирани лица на 100 000 души население. „Благодарение на Вашата упоритост в крайна сметка успяхме България да получи най-голям процент от извънредните доставки на ваксини, сравнени с абсолютно всички европейски страни. За второто тримесечие на годината ще получим 5,5 милиона ваксини, които са договорени“, обърна се министърът на здравеопазването към премиера Борисов.
„Това, че успяхме да осигурим над 5,5 милиона дози ваксини, не е само наше постижение. Още веднъж искам да благодаря на Европейската комисия и на големите държави членки в ЕС, които се лишиха от част от своите дози, за да могат българските граждани да бъдат ваксинирани“, категоричен бе Борисов.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Подробна прогноза за времето през новата седмица

В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време. След обяд над Западна България ще се…

преди 44 минути

Прилошава ли ви в колата на дълъг път. Ето как да се справите с това

Според излседвания на учените, близо половината от участниците в движението по света са засегнати от…

преди 50 минути

Влак уби 22-годишен българин със слушалки в ушите

Стана ясно, че влак блъсна и уби 22-годишен гурбетчия от Кърджалийско в Нидерландия.  Окан от…

преди 58 минути

Тир отсече три дървета и се заби в къща в наше село

Тир отсече 3 дървета, електрически стълб и се блъсна в къща във врачанското село Баница.…

преди един час

Усетихте ли земетресението. Обявиха къде е епицентърът

Националният институт по геофизика, геодезия и география към БАН регистрира земетресение на няколко километра западно…

преди един час

Рекордни жеги удариха света

Стана ясно, че гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е…

преди 2 часа