in

Прокуратурата разследва руска намеса при взривовете в складове за боеприпаси в страната (ВИДЕО)

кадър: Facebook

Говорителят на главния прокурор, Специализирана прокуратура и ДАНС дадоха брифинг относно наблюдавано досъдебно производство от Специализираната прокуратура, касаещо националната сигурност на страната.

„През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения в заводи за производство на боеприпаси и взривни вещества. Някои от случаите са анализирани и са установени сходства между четири от тях“, обяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Първият случай е от 12 ноември, 2011 г. от с. Долни дол. Унищожени са значителни количества боеприопаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбрата в Грузия.

Вторият случай е от 2015 г. до с. Иганово, при който е взривен склад за готова продукция на ВМЗ – Сопот.

Третият случай е отново през 2015 г. Взривен е цех за производство на боеприпаси на ВМЗ – Сопот в с. Иганово.

Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж. Взривен склад за капсул детонатори и капсул възпламенители на завод „Арсенал“ в град Казанлък.

„При четирите произшествия се наблюдават сходства, които в същото време ги отличават от останалите случаи на взривове. Няма установени конкретни причини за взривовете. Във всички от изброените случаи липсват жертви и пострадали“, обясни говоритеят на главния прокурор.

Тя обясни още, че и в четирите случая има пожари преди това, което говори, че се е целяло хората да се оттеглят от мястото.

„Категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно”, каза Милева.

И при 4-те взрива продукцията е била предназначени за износ за Грузия и Украйна. Собственик на засегнатата продукция е Емилиян Гебрев.

„Може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете на територията на България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването тежки престъпления на територията на чужди държави“, обясни Милева и припомни, че за опита за отравянето на тримата български граждани, в качеството си на обвиняеми, са привлечени трима руски граждани. По данни на службите за сигурност те имат принадлежност към ГРУ на Руската федерация.

По искане на СГП, те са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина, с цел арести и последваща екстрадиция. Установено е, че 6 руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете.

„Целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна“, допълни Сийка Милева.

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.