in

Турция въведе национален локдаун. Ето какви са ограниченията

Снимка: Pixabay

В Турция въведоха пълен локдаун заради нарастващите случаи на Covid 19 в страна, съобщават от CNN. Локдауна влезе в сила вчера в 19:00. местно време и ще продължи до 17 май

В четвъртък улиците в главните градове на страната бяха пълни с хора, които се подготвят за следващите седмици, като пътни произшествия и линии на движение се отчитат по главната анадолска магистрала в страната.

В морския град Айвалък улиците бяха затрупани с купувачи, които се запасяваха с най-важното, преди да започне триседмичното заключване.

Хакан Кескин, продавач на зеленчуци на фермерски пазар в Аявилик, заяви пред CNN, че „днес на пазара има повече хора и те купуват повече от всичко“. Той добави, че четвъртък е „последният шанс“ за продавачи като него да продадат преди „трите тежки седмици напред“.

„Ще бъде трудно, зеленчуците ни ще остареят и няма да печелим пари“, каза той.
„Ще ни предстоят тежки дни.“

По време на локдауна ще работят магазините за хранителни стоки, за ядки и сладкарски изделия. Гражданите ще могат да излизат навън при неотложна необходимост и да посещават най-близкия магазин, но без да ползват автомобил. Ресторанти,кафенета, сладкарници и други подобни заведения ще работят само с обслужване за вкъщи.

Забраняват се междуградските пътувания. Излизане навън е разрешено само за посещение при лекар, с предварително назначен час, за разходка на домашен любимец, но само около дома, за погребение на близък, но само за родственици от първа степен, и за спорт, но само за участие на професионални състезатели в турнири и състезания.

Турция е регистрирала 37 674 нови случая на Covid-19 и 339 смъртни случая през последните 24 часа. Така общият брой на случаите в страната от началото на пандемията е 4 788 700, докато общият брой на смъртните случаи е 39 737, според министерството.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/