in

Европейската комисия предлага промени в ограниченията за пътуване. Ето какви са те

Снимка: Pixabay

ЕК предложи да бъдат направени промени в ограниченията за пътуване по несъществени поводи. Предложението ще бъде обсъдено от Съвета на ЕС през следващите дни

Днес Европейската комисия предлага на държавите – членки да облекчат настоящите ограничения за несъществени пътувания в ЕС, за да вземат предвид напредъка на кампаниите за ваксиниране и развитието на епидемиологичната ситуация в световен мащаб, пише на сайта на институцията.

Комисията предлага да се разреши влизане в ЕС по несъществени причини не само за всички лица, идващи от страни с добра епидемиологична ситуация, но и за всички хора, които са получили последната препоръчителна доза от разрешена от ЕС ваксина. Това може да се разшири и за ваксините, завършили процеса на списъка на спешната употреба на СЗО.

В допълнение, Комисията предлага да се повиши, в съответствие с развитието на епидемиологичната ситуация в ЕС, прагът, свързан с броя на новите случаи на COVID-19, използвани за определяне на списък на държавите, от които трябва да бъдат разрешени всички пътувания.

В същото време появата на нови мутации на коронавируса изисква непрекъсната бдителност. Следователно, като противовес, Комисията предлага нов механизъм за „аварийно спиране“, който да бъде координиран на ниво ЕС и който би ограничил риска от влизане на такива варианти в ЕС. Това ще позволи на държавите-членки да действат бързо и временно да ограничат до строг минимум всички пътувания от засегнатите страни за времето, необходимо за въвеждане на подходящи санитарни мерки.

Пътуващите по съществени причини, включително здравните, трансграничните, сезонните работници, служителите в превозите и моряците, транзитните пътници, пътуващите по неотложни семейни причини, следва да запазят правото да влизат в ЕС, независимо дали са ваксинирани, или от коя държава идват. Същото се отнася за гражданите на ЕС и дългосрочно пребиваващите, както и за членовете на техните семейства. За такива пътувания следва да се запазят изискванията за изследване и карантина, отбелязва комисията.

Когато епидемичната обстановка в държава извън ЕС се влоши бързо и, ако бъде открит опасен щам, държава от ЕС може спешно и временно да спре всички входящи пътувания на граждани от държави извън ЕС, пребиваващи в такава страна. Единствените изключения биха били здравните работници, служители в превозите, дипломати, транзитни пътници, пътуващи по неотложни семейни причини, моряци и хора, нуждаещи се от международна закрила или по други хуманитарни причини. Такива пътуващи трябва да бъдат подложени на строги изследвания и карантина, дори ако са били ваксинирани, се посочва в предложението.

Съветът на ЕС трябва да преразгледа списъка с чуждите държави, освободени от ограниченията за пътуване, в светлината на новите промени. Списъкът ще бъде преразглеждан на всеки две седмици.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/