Категории: Любопитно

Тези навици развалят нашето зрение без да си даваме сметка за това

Реклама

С напредването на технологиите, все по-често ни се случва да стоим с часове, забити пред екрана на компютъра или телефона си. За съжаление това се отразява пагубно върху нашето зрение

Освен безкрайното стоене на компютъра и телефона обаче, има и други неща, които несъзнателно правим, но които развалят нашето зрение. Ето някои от тях:

Игнорираме необходимостта от слънцезащитни очила

Активното слънце е способно да нанесе непоправима вреда на очите през цялата година, а най-вече през лятото. Затова е необходимо да си закупите качествени слънцезащитни очила през всеки сезон не само, защото е стилен моден аксесоар, а за да ни защитава. Правилният избор е да прочетете свойствата на продукта в инструкциите, да не купувате евтини модели и колкото и да ви се вижда висока цената, да инвестирате в качествени очила.

Често търкаме очите си

Случвало ли ви се е очите да ви сърбят нетърпимо, защото, например, работите на компютър и ви дразни сухотата им вследствие на дългото взиране в екрана? Започвате да ги разтривате трескаво, но заедно с това ги инфектирате, а инфекцията води до различни неприятни заболявания като конюнктивит например.

Механичното въздействие на окото води до изкривяване на роговицата – придобива неестествена форма, което също е трудно да се коригира. Затова докосвайте възможно най-рядко очите си и попитайте очния лекар какви капки да използвате, ако е необходимо вземете специални капки, за да измиете очите, ако е необходимо.

Използваме козметика с изтекъл срок на годност

Без значение колко обичате вашата спирала за мигли, трябва да се сбогувате с нея навреме. Особено, ако носите контактни лещи. Остарялата спирала може да причини сериозно дразнене и да инфектира очите ви – спиралата за мигли е подходяща за употреба само в рамките на шест месеца след отварянето.

Не е безопасно да използвате също стари моливи за очи, сенки за очи и други видове грим с изтекъл срок на годност – с тях можете да си причините хронична алергия. Някои марки предлагат натурална козметика за очи и околоочната зона, в която няма вредни вещества.

Не ходим редовно на прегледи

Оптималният интервал между очните прегледи е две години, а ако страдате от някакъв проблем – много по-често. Когато изследва състоянието на очите ви, специалистът предписва други диоптри, ако носите очила, или дава общи препоръки, ако нямате сериозни проблеми. Навременната диагностика може да помогне за идентифициране на сериозни заболявания в ранен етап, когато усложненията могат да бъдат предотвратени, пише Рамблер.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 3 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 3 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 3 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 4 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 4 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 4 часа