Категории: Позиция

Д-р Костадинов за субсидията от 1 лев: Подобен ход би смалил политическата система до рамките на няколко партии

Реклама

Лидерът на партия „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов се свърза с екипа на медия „Нова Варна“, за да изкаже своята позиция относно субсидията от 1 лев. 

Публикуваме текста без редакторска намеса:

„Първо искам да пропомня, че субсидията вече беше 1 лев, преди близо 2 години, когато беше намалена. Това не беше драма за нас от „Възраждане“, защото нашата организация работи основно с доброволци. При нас няма нито един човек на заплата, за разлика от всички останали партии.

Проблемът обаче настъпва, когато дойде време за избори и когато според българското законодателство, медиите стават задължително платени. Тук не говорим за поставяне на рекламни карета или съобщения. Тук говорим за елементарно отразяване на дейността на политическата партия. С две думи, ако ние не си платим на съответната медия, тя няма да може да запознае читателите си с програмата, платформата, целите и начините, чрез които съответната партия смята да ги постигне.  

С други думи, когато нямаш пари по време на избори да си платиш за отразяване в медиите, на практика ти биваш скриван и никой не те вижда. Това е основният проблем на българската демокрация. Уж имаме много партии, а реално по време на избори хората не могат да видят повече от десетина. Това са партиите, които могат да си позволят да платят за съответното отразяване.

Ето защо, ние от „Възраждане“ предложихме, още когато субсидията стана 1 лев, да се приложи в Закона за политическите партии правилото, което важи за БНТ и БНР и  за всички останали медии, без значение какви са те. БНТ и БНР са единствените медия, в които всяка партия, без изключение, има право на безплатно участие. Редно и справедливо би било това да се приложи спрямо всички останали партии. 

В България 5 партии разполагат със свои собствени телевизии – БСП, „Има такъв народ“, ВМРО, Атака и НФСБ. Отделно от това, има партии като ГЕРБ и ДПС, които се ползват с абсолютно пълен медиен комфорт. Те контролират повечето от медиите в страната, особено националните. Имаме също така конфигурацията „Демократична България“, която разполага с абсолютно пълно медийно обслужване от американските медии в страната, тъй като тя е проамериканска партия. 

Какво правим обаче всички останали политически партии, които нямаме пари да си платим, не разполагаме със свои телевизия и не сме финансирани от Американското или Турското посолство? Какво правим всички ние, които сме независими и защитаваме само и единствено българския национален интерес? 

Поправката, която в момента не мина е изключително обслужваща интересите на всички партии от статуквото.  Преди 2 години ние заявихме, че една такава поправка трябва да бъде в комплект с поправка в Закона за политическите партии, която да дава развнопоставено безплатно участие на всички партии по медиите и не бяхме отразени по никакъв начин. Сега също го повтаряме и отново никой не ни отразява, което подказва едно много простичко нещо. Подобен половинчат ход, като намалянето на субсидията на 1 лев, ще доведе до затварянето на политическата система в България до рамките на няколко партии, което е мечтата на българската олигархия. 

Ако партията „Има такъв народ“ действително настоява да се спази интересът на българските граждани според референдума и ние утре проведем референдум, съм сигурен, че на въпроса който задаваме, а именно дали трябва всички партии да имат равно и безплатно отразяване на кампании по медиите, отговорът също ще бъде да. И тогава аз трябва да задам следния въпрос – Ще може ли всеки един политически лидер да разполага с адекватно политическо шоу каквото има например Слави Трифонов в неговата телевизия или каквото имат неговите депутати сценаристи? Естествено това е риторичен въпрос, но все пак трябва да се коментира и това, за да се види, че отвъд добрите намерения понякога прозира озъбената мутра на българската олигархия и на чуждите посолства, защото мечтата на олигархията и на Американското посолство е българският политически живот да бъда затворен и контролиран от няколко човека така, както е в момента. 

Възраждане е единствената организация, която пробива тази българска политическа омерта. Не случайно през последните дни бяха активизирани отново стари герберски тролове, които клеветят и нападат Възраждане, което означава само едно. Ние сме на прав път.“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Как да подсилим имунната система преди зимата

Ако не, вероятно имате близки или познати, които са минали през неприятното преживяване. Трудно е…

преди 4 часа

Учените с последни новини за COVID-19

Стана ясно, че международен екип от учени от Френския национален център за научни изследвания (CNRS),…

преди 4 часа

Всички възрастни хора в България се готвят за голям празник

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. На 14 декември 1990 година Общото…

преди 4 часа

Избраха нов председател на Българския лекарски съюз

Делегатите на 77-ият редовен отчетно-изборен събор на Български лекарски съюз избраха с 252 гласа д-р…

преди 4 часа

Масови полицейски проверки по пътищата на страната

12 349 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 5 часа

Тeзи прекрасни имена празнуват имен ден в неделя

На 29 септември отдаваме почит към велики християни – Свети Теофан и Свети Кириак. Свети…

преди 5 часа