Категории: Варна

Суперталантът от ПСК „Черно море“ жъне успехи на три фронта

Реклама

Едва на 11 г. жъне успехи едновременно в три спорта. Пленен е от Цар Футбол, влюбен е в плуването, обожава леката атлетика. Може би неслучайно родителите му са го нарекли Дарий. Дарен е от Господ с талант да побеждава в толкова разнолики спортове, съобщават за медия „Нова Варна“ от  ПСК „Черно море“

Дарий Станченко – едно от бисерчетата в богатата огърлица от таланти в ПСК „Черно море“ явно е роден да побеждава! И ако съумее да открадне частичка от желязната воля на любимеца си Майкъл Фелпс и парченце от таланта на футболния си идол Кристиано Роналдо, в бъдеще го очакват големи успехи!

Признава, че е щастлив, че тренира при треньора Борислав Георгиев. На последното състезание, на което участва – турнирът Русалка в Стара Загора, Дарий спечели 1-во място на 50 и 100 м кроул и два вицешампионски трофея на 200 м кроул и 100 м съчетано плуване.
Спомня си, че, когато за първи път родителите му водят на басейна, му е доста тежко – трудно успява да се задържа над водата. Скоро обаче свиква и плуването все повече го привлича. Започват да тренират заедно с по-голямата му сестра.
„Щастлив съм, че Борислав Георгиев е мой треньор. Докато тренираме, получавам безценни съвети от него – как по-правилно да плувам, колко вдишвания да направя на 50 м, колко загребвания да направя с дишане. Никога не се изморявам, сам се окуражавам и продължавам докато тренировката не свърши.
Най-много ми харесва техниката на делфин,но по принцип съм кроулист“, признава ученикът в училище „Черноризец Храбър“.
Провокирам го дали не му е трудно да съчетава уроците с плуване и футбол, ала той ме изненадва, че успява да ходи дори и на лека атлетика. Справя се със сложните задачи и на олимпиадите по математика: „Отначало е тежко, но после свикваш и успяваш да си пишеш и домашните, и да се отдаваш на тренировките. Вече цяла година съчетавам и трите спорта. Лека атлетика тренирам в клуб „Виктория“ при треньора Димитър Радев, а футбол в „Спартак“ при Янаки Смирнов“.
Дарий е убеден, че ако плуваш на дълги дистанции, трябва да си много издръжлив, а за късите е необходимо много бързо да се придвижваш с ръце и крака. И, разбира се, да притежаваш техника.
По време на първото затваряне заради пандемията талантът се стараел да прави сухи тренировки вкъщи, бягал на плажа, поддържал своята физическа форма. Сега очаква с нетърпение държавното първенство за неговата възраст. „Тогава ще се състезавам с плувци, родени 2009 г. – ще ми бъде по-трудно, но ще се постарая да дам най-доброто от себе си“, откровен е Станченко.
Когато му остане свободно време, най-много обича да го прекарва със семейството си. „Ходим на риболов. Ловим шаранчета. Мама и татко ги приготвят страшно вкусно! Баща ми е и цар на спагетите“, издава Дарий.
Има си специална чантичка, където съхранява медалите. „Много са ми скъпи. Най-много отличия имам от плуването.
След като ме наградят, спазвам ритуала на плувците да си потопя медала в басейна. Докато го правя, винаги си пожелавам нов медал“, добавя черноморецът. Черпи великански дози енергия и от трите любими спорта и мечтата му е един ден да спечели злато на световно първенство по плуване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

На 25 септември спират тока на тези места във Варна и областта

От 24.09.2024 г. до 27.09.2024 г. В периода 9:00 ч. до 17:00 ч. Поради неотложни…

преди 1 минута

Семейството на Брус Уилис се страхува, че може би не му остава още много време

Семейството на големия актьор Брус Уилис смята, че може да няма много повече време с…

преди 11 минути

Загубата на вода на места у нас стига до над 80%

Министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова представи притеснителна статистика, която сочи, че над 80% е…

преди 31 минути

Красиви имена черпят днес: Честит имен ден на празнуващите

На днешния ден (24 септември) почитаме и паметта на Свети Владислав Сръбски, който става зет…

преди 36 минути

Зеленски: Войната с Русия е по-близо до края си

Според украинския президент Володимир Зеленски войната на Украйна с Русия е "по-близо до края си".…

преди 52 минути

ОТ НАП напомнят, че изтича важен срок

От Национална агенция за приходите (НАП) съобщават, че на 30 септември изтича срокът за подаване…

преди един час