in

Във Варна: 20 кандидати мерят умения за „Най-добър млад шофьор на България“

Снимка: Facebook/Съюз на българските автомобилисти - СБА

На 14 май (петък) от 13:30 часа пред катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Варна ще се състои финалното събитие от четвъртото поредно издание на кампанията за пътна безопасност „Най-добър млад шофьор на България“.

20 млади шофьори ще влязат в битката за „Най-млад шофьор на България“ за 2021. По време на финала участниците ще трябва да докажат, че са подготвени за всички предизвикателства, които може да срещнат на пътя – шофиране в градски условия, реакция в екстремни ситуации, оказване на първа помощ на пострадал в ПТП, смяна на спукана гума и др.

Победителят в кампанията ще получи чисто нов FIAT TIPO за 1 година.

Тази година организаторите на кампанията от Съюза на българските автомобилисти – СБА поставят акцент върху отговорността, която всеки носи зад волана, с посланието – “Твой ред е”.

Най-добър млад шофьор на България се провежда за четвърта поредна година. Капанията е насочена към шофьори с малко стаж (до 5 години) и на възраст между 18 и 26 години. Според данни на пътна полиция те са едни от най-честите участници в пътнотранспортни произшествия в страната, както и най-застрашената група участници в движението.

В рамките на кампанията участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана.

Кампанията изпитва не само техния контрол върху автомобила, а и уменията им да реагират в екстремни ситуации, да мислят бързо, да помагат на пострадал при ПТП и дори да сменят автомобилна гума.

В рамките на кампанията участниците демонстрират своите теоретични познания чрез онлайн тест, а 20-те справили се най-добре с него участват във финалното състезание, в което показват и практическите си умения зад волана. Кампанията изпитва не само техния контрол върху автомобила, а и уменията им да реагират в екстемни ситуации, да мислят бързо, да помагат на пострадал при ПТП и дори да сменят автомобилна гума.

Тази година освен в България състезанието ще се проведе в още 4 европейски държави – Австрия, Полша, Словения и Сърбия. Първите трима от всяка държава ще участват във второто международно издание на Най-добър млад шофьор, което ще се проведе тази година в Полша.

Кампанията се организира в партньорство с “Пътна полиция”, ДА “Безопасност на движението по пътищата” и БЧК и Община Варна.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.