in

Какви храни да приемаме според възрастта, за да си набавим необходимите вещества

Снимка: Pixabay

Нашият организъм има нужда от разнообразни хранителни вещества. Минем ли 20 години обаче тялото ни има необходимост да изгражда някои свои тъкани като мускулите. Ето какви храни да ядем според това на колко години сме:

20 – 29 години

През двадесетте е удачно да се консумират повече белтъчини. Добри храни за младите хора са крехкото месо, рибата, млечните продукти, както и варивата – боб, леща, грах и др., ядки и семена и китайското соево сирене тофу.

Младият човек не бива да се лишава от въглехидрати, тъй като това е една от най-активните възрастни и те са необходими за енергията, от която се нуждае. Естествено, препоръчителни са сложните въглехидрати, които са един вид с „продължително освобождаване“. Това гарантира, че с далеч по-малко количество храна и калории тялото ще бъде тонизирано. В тази група храни отново попадат бобовите култури, киноа, овесените ядки и пълнозърнесните тестени изделия, като хляб.

През 20-те костите достигат максималния си размер и сила, именно затова е много важно да се приема достатъчно калций. Полезни са например киселото мляко, изварата, бялото сирене и други видове нискомаслени сирена. Тази храна съдържа и витамин Д, калий и някои протеини, което я прави ценна за организма.

Недостигът на желязо може да доведе до анемия, а то е от значение за осигуряването на кислород в тъканите и получаването на енергия. Когато нивото на червените кръвни клетки е под нормата, не може да се осигури жизненоважният кислород. Проблемът е често срещан при младите жени. Храните, които съдържат желязо, са: бобови култури, стафиди, спанак, крехко месо. Не е желателно да се приемат железни хранителни добавки, без те да са назначени от лекар.

30 – 39 години

За съжаление, в тази възраст хората стават немарливи към храненето си заради купищата ангажименти, които им поднася животът. Един от големите минуси е, че се ограничава значително консумацията на плодове и зеленчуци, а не бива. Нутриените в пресните плодове и зеленчуци – витамини, минерали, антиоксиданти – са изключително важни, за да поддържат фините метаболитни процеси в изправност и умът все така да продължава да е остър. Заради съдържанието на витамин К и С, фолат, селен, бета каротин, кверцетин и други антиоксиданти, ценни за 30+-годишните са зелените листни зеленчуци, включително и бок-чой – вид китайско зеле. В тях също така се намират и магнезий, калий и калций, информира puls.bg.

Храна, която също не бива да се пропуска, е мазната риба заради омега-3 мастните киселини в нея. Те са необходими за правилното функциониране на сърдечносъдовата система, включително и работата на мозъка. Бременните и кърмещите жени задължително трябва да слагат на трапезата си седмично поне 2 пъти такъв продукт, разбира се, от проверени източници, които извършват проверка на нивото на живак в месото. Богати на омега-3 са сьомгата, сардините и пъстървата.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/