in

Жена осъди НАП за изтеклите лични данни след хакерската атака

Снимка: Pixabay

Осъдиха Националната агенция по прихподите, заради изтеклите личните данни през 2019 г. след хакерската атака. НАП трябва да изплати обезщетение от 500 лева на жена, завела иска в съда за причинени неимуществени вреди. Решението е на Върховния съд и е окончателно.

„Притеснила се е определено, тъй като е имала закупен апартамент, да не й го отчуждят. Знаем, доста хора се притесняват да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име”, каза пред NOVA Светла Юрукова, адвокат на жената.

В следващите седмици се очаква върховните магистрати да преценят дали са нанесени вреди от теча на данни на още близо 100 души. Сред тях е и Георги Гочев. Той настоява за 1000 лева обезщетение.

„Въпросът е напълно принципен. Не става въпрос за самия размер на обезщетението. Това изтичане на личните данни на българските граждани е неправомерно и показва, че са необходими допълнителни усилия за гарантиране на защита”, поясни Георги.

Въпреки мнението на Георги, на първа инстанция магистратите от административните съдилища не са единодушни в решенията си за това трябва ли НАП да носи отговорност за хакерската атака. В неговия случай агенцията е била оправдана.

„Мотивите бяха свързани с това, че искът ми е неоснователен. Съдът прие, че НАП не са нарушили закона”, обясни Георги.

Колкото до окончателното решение на ВАС – приходната агенция трябва да плати общо 650 лева – 500 лева на потърпевшата и 150 – за разноски по делото. От НАП заявиха, че ще изпълнят съдебното решение.

По публикацията работи: Мариела Анастасова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/