Категории: АкцентиВарна

Изсечени дървета в местността „Аладжа манастир“ притесниха варненци (СНИМКИ)

Реклама

Читател на „Нова Варна“ изпрати сигнал до медията ни за незаконна сеч в района на „Аладжа манастир“. 

„Нова Варна“ изпрати запитване до Регионална дирекция по горите – Варна, за да бъде установено дали наистина дървета се изсичат незаконно в „Аладжа манастир“. В отговор на нашите въпроси от РДГ-Варна ни увериха, че е извършена провека и не е установено нарушение.

Публикуваме писмения отговор без редакторска намеса:

Във връзка с получена от Вас информация по електронната поща от 10 май 2021 г. в Регионална дирекция по горите – Варна (РДГ-Варна), относно сигнал от Ваш читател за незаконна сеч на дървета в района на „Аладжа манастир“, Ви уведомяваме за следното:

Видно от приложения към сигнала снимков материал, сечта се извършва в подотдел 157 “п“ в териториалния обхват на ТП „Държавно горско стопанство – Варна“ (ДГС-Варна). 

От извършената проверка на терена и на документите по случая се установи, че с писмо на Електроенергиен системен оператор, Дирекция „Пренос на електрическа енергия“, район Варна е направено искане до ДГС-Варна за съгласуване на премахване на опасни дървета в сервитута на Въздушна електропроводна линия (ВЕЛ) Сирена 110kV, с цел осигуряване на сервитутната зона на електропровода и поддържане на пожаробезопастното и противоаварийно състояние на съоръжението. 

На основание на Наредба за сечите в горите, с писмо от 15.03.2021 г. РДГ-Варна съгласува отсичането на дървета с общ обем 98 плътни кубически метра в подотдел 157 “п“ на ДГС-Варна. В тази връзка е издадено позволително за сеч №0605558/16.03.2021 г. за добив на 98 кубически метра дървесина от дървесни видове черен бор, келяв габър и космат дъб.

Провеждането на технологичната сеч е лесовъдско мероприятие, с което се осигурява нормалното функциониране на техническата инфраструктура.

От извършената проверка на терена на 11.05.2021 г. от горски инспектори на РДГ-Варна и представители на ДГС-Варна е установено, че границите на сечището, представляващо разширение на съществуваща просека, е ограничено с боя на оставащите дървета. Предвидената за добив дървесина по позволителното за сеч е добита и налична на терена. Не са установени нарушения по извеждането на сечта.

РДГ-Варна извършва ежедневно регулярни проверки за спазване на законовата нормативна уредба в териториалния обхват на дирекцията.

снимка: Читател на „Нова Варна“
снимка: Читател на „Нова Варна“
снимка: Читател на „Нова Варна“
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Махнаха опасното дърво във Варна, за което сигнализираха граждани

Припомняме, че граждани бяха сигнализирали за опасно дърво в КК „Ален мак“, Варна. Въпросното дърво…

преди 7 часа

Във Варна ще има благотворителен концерт в подкрепа на децата на загинали полицаи

Във Варна ще се проведе благотворителен концерт в подкрепа на децата на загинали полицаи. Събитието…

преди 8 часа

Решиха за убиеца на варненския DJ Теди

Стана ясно, че в Окръжна прокуратура – Варна са получени за изпълнение две присъди за…

преди 9 часа

Президентът след дългия ден в НС: Очевидно е, че политическата криза продължава

След дълги дебати приключи гласуването на проектокабинета "Желязков". 50-ото НС отхвърлиха номинацията на Росен Желязков…

преди 9 часа

Парламентът гласува: Има ли България редовно правителство?

След дълги дебати днес, в крайна сметка депутатите в 50-ото НС отхвърлиха номинацията на Росен…

преди 9 часа

Десетки българи са блокирани на летище София заради отменен полет

Десетки българи стоят с часове на летище София заради отменен полет на нискотарифна авиокомпания. Сред…

преди 9 часа