in

Възстановяват плановия прием и плановите операции във варненските болници

Кадър: vbox7

Възстановяват плановия прием и плановите операции във всички болници на територията на област Варна.

Това става ясно от заповед на директора на РЗИ-Варна, издадена вчера. Заповедта влиза в сила от днес 14 май.

Здравните власти мотивират решението си със значителния спад ма заболеваемостта от COVID-19 в региона и подобряването на наблюдаваните показатели. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка в областта свижданията в лечебните заведения също ще бъдат разрешени. В момента са позволени свижданията на пациенти в терминален стадий.

В единния информационен портал за COVID-19 за последното денонощие са регистрирани 41 нови случая на лица от област Варна с положителни проби за COVID-19. Новите случаи са от различни възрастови групи, в семейни огнища и с дифузно разпространение. Починали са 5 лица (2 жени и 3 мъже; по възрастови групи: 50-59г. – 1, 60-69г. – 2, 70-79г. – 1 и над 80г. – 1; всички с придружаващи заболявания), като общия брой на починалите лица достигна 1170.

Общо за област Варна случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система достигнаха 30862. Хоспитализирани в лечебни заведения за болнична помощ са 227 пациенти. С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 1179 лица, а излекуваните са 28287 лица.

Публикувано от Снежи Раева

Завършила съм специалност "Журналистика" в ШУ "Епископ Константин Преславски". Работила съм в сферата на медиите.