in

Ето как ще се явят карантинираните ученици на изпита

Кадър: Bulgaria ON AIR

Наближават матурите за дванадесетокласниците. До заветната дата остават няколко дни. Вълнението на зрелостниците обаче е свързано не само с представянето на изпита, а най-вече с това дали и как ще се явят, ако техен близък, или те самите се разболеят от COVID-19.

Засега е сигурно, че карантината не означава край на всичко. Първи ще се уверят дванайсетокласниците. Ако са с отрицателен PCR-тест, те ще могат да се явят на матура в училище. Но в отделна стая и с квестори учители, имунизирани и с двете дози от анти-COVID ваксината, предаде NOVA.

„Трудно е да се каже колко зрелостници ще се явят на матурите. Заявления за явяване на матурата по български език и литература са малко над 49 500. Приблизително толкова са подали заявление и за втория задължителен държавен зрелостен изпит”, обясни Евгения Костадинова – директор „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

„Няма притеснение сред учениците ни, нито сред колегите”, каза Цветанка Костадинова, директор на 105-то Средно Училище „Атанас Далчев”.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/