Категории: Любопитно

Учени разработиха мозъчен имплант, който помага на парализираните хора да пишат

Реклама

Когато се движим говорим или усещаме, мозъкът ни генерира специфичен модел на електрическа активност. От десетилетия учените свързват тези импулси с машини, не само за да разберат и лекуват мозъчни заболявания, но и за да помогнат на хората с увреждания

Мозъчно-компютърните интерфейси (BCI) могат да възстановят движението при хора с парализа и да помогнат за лечението на неврологични и психиатрични заболявания.

Проучване, публикувано в сп. Nature съобщава за мозъчен имплант, който ще позволи на хората с увредено движение на крайниците да общуват с текст, формулиран в съзнанието им.

Експериментът е проведен от екип от учени от университета в Станфорд.Върху мозъчната кора на 65-годишния мъж били имплантирани две мрежи от електроди. Те били разположени върху частта от мозъка, която отговаря са движенията на ръцете и пръстите.

Въпреки че е парализиран от врата надолу, той си представял как изписва определени думи с ръката си. Използвайки определени алгоритми, учените успели да пресъздадат невронните мрежи, които проектират отделните символи. След това тези модели били възпроизведени в електронен формат върху компютърен екран.

С помощта на мисълта си човекът успял да „изпише“ 90 символа, или около 15 думи в минута. Това е същата скорост, с която повечето хора на неговата възраст пишат на смартфоните си.

„Този ​​ред на работа би могъл да помогне за възстановяване на комуникацията при хора, които са парализирани“, казва Франк Уилет, водещ автор на статията и изследовател в Станфордската неврологична лаборатория за транслация. „Това трябва да помогне на хората да изразят себе си и да споделят своите мисли. Много е вълнуващо.“

Участникът в изследването е претърпял травма на гръбначния мозък през 2007 г. и е парализиран от врата надолу. През 2016 г. неврохирургът от Станфорд Джейми Хендерсън, съ-старши автор на статията е имплантирал два малки BCI чипа в мозъка на пациента. Всеки от чиповете  е имал 100 електрода, способни да усещат невроналната активност. Те са имплантирани в областта на моторната кора, която контролира движението на ръцете и, което позволява на изследователите да профилират модели на мозъчна активност, свързани с писмения език.

„Това проучване е важен и ясен напредък за интракортикалните интерфейси мозък-компютър“, казва Ейми Л. Орсборн, член на катедрата по биоинженерство във Вашингтонския университет. „Една очевидна причина за това е, че те постигнаха огромен скок в изпълнението на предизвикателна, но важна задача като въвеждане на текст. Това е и най-значимата демонстрация досега за използване на утвърдени инструменти в машинното обучение като предсказуеми езикови модели за подобряване на BCI. „

 

 

Източник: Scientificamerican.com

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Гастроентеролог обяви кои хора не бива да ядат яйца

Гастроентерологът д-р Людмила Сухорукова сподели кои хора трябва да се въздържат от това да ядат…

преди 3 минути

Празник е: Ето каки са поверията, традициите и обичаите, свързани с 23 септември

На днешния ден (23 септември) Православната църква чества зачатие на Св. Йоан Предтеча и Кръстител.…

преди 9 минути

Колко пъти седмично можем да ядем картофи според експерти?

Картофите са любима храна на много хора по света. Те могат да се приготвят по…

преди 29 минути

Весела Чернева обяви какво може да се случи с Украйна ако Камала Харис спечели

Според зам.-директора на Европейския съвет за външна политика е възможно около или след изборите за…

преди 38 минути

Тези места край Варна остават без вода в почивния 23 септември

От Водоснабдяване и канализация - Варна съобщават, че следните райони във варна и областта ще…

преди 46 минути