in

Илин Димитров: Идеята за спасението с български туристи няма как да бъде реалност (ВИДЕО)

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Днес гост в предаването „По пладне“ беше председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров.

„Варненската туристическа камара не се състои само от хора, а и от университети, училища фирми, индвидуални членове, академични преподаватели. Хубавото е, че тя обединява множество хора с една цел, като нашият девиз е „Заедно може повече“. Идеята е, че помагайки си един на друг, ние можем да равием туризма много по-добре и да бъдем по-полезни за бранша ни. Камарата е на 30 години. Тази година имаме юбилей и това е едно от най-старите туристически сдружения в България. Основана е от Димитър Димитров, който тогава е бил управител на „Гранд хотел“ – Варна“, разказа Илин Димитров.

„За да дойде един турист в България, трябва да има изпълнени няколко условия – да има къде да спи, как да стигне до тук и съответно трябва да има финанси да заплати за тези неща. Също така трябва да има транспорт, с който да може да се върне обратно. България обаче все още е в червената зона, което значи, че когато един турист пристигне, той трябва задължително да е под карантина. Това отблъсква много хора. Затова и сезонът не потръгна“, допълни председателят на Варненската туристическа камара.

По думите му на юг от Слънчев бряг хотелите са по-предпочитани и са били пълни. През последните 5-10 години те са имали най-добрия сезон. Става въпрос за малките градчета като Лозенец, Синеморец, Равда, Царево. На север Шабла и Балчик също са отбелязали ударен сезон, защото хотелите са малки и лесно се пълнят, но тези с по 500, 700 и 1000 легла са страдали много от липсата на туристи.

„Ако всички българи решим да почиваме на българското Черноморие, ние можем да запълним между 20-25% от легловата ни база. Така че митът за спасението с български туристи няма как да бъде реалност. За щастие най-много посетители имаме от Румъния, следват гърците и накрая турците. Това са над 1 млн. души годишно“, допълни Илин Димитров.

Гледайте целия разговор с Илин Димитров във видеото:

Публикувано от Мариела Анастасова

Писането е моята страст. Обичам както да пиша, така и да чета, и да се осведомявам за случващото се около нас. Стремя се към обогатяване на професионалния ми опит и развитие.