Категории: Свят

Испански учени потвърдиха, че ваксината на Astra Zeneka, последвана от доза на Pfizer, е безопасна и ефективна

Реклама

Испанско проучване за смесване на ваксини срещу COVID-19 установи, че поставянето на ваксината на Pfizer (PFE.N) на хора, които вече са получили първи доза от ваксината AstraZeneca (AZN.L) е изключително безопасно и ефективно, предаде Reuters

Изследването на Combivacs, ръководено от държавния институт по здравеопазване Carlos III на Испания, установи, че наличието на IgG антитела в кръвта е между 30 и 40 пъти по-високо при хората, получили последваща доза от Pfizer, отколкото в контролна група, която е получила само една доза на AstraZeneca.

Междувременно присъствието на неутрализиращи антитела се повиши седем пъти след доза Pfizer, значително повече от удвояващия ефект, наблюдаван след втори доза на AstraZeneca.

Около 670 доброволци на възраст между 18-59 години, които вече са получили първа доза ваксина на AstraZeneca, са участвали в проучването, а на около 450 са дадени дози Pfizer.

Само 1,7% от участниците съобщават за тежки странични ефекти, които са ограничени до главоболие, мускулни болки и общо неразположение, каза д-р Магдалена Кемпинс, един от ръководителите на изследването. „Това не са симптоми, които могат да се считат за сериозни“, каза тя.

В британско проучване „mix-and-match“, първите открития наскоро показаха, че хората, ваксинирани с препарата на Pfizer, последван от доза на AstraZeneca, или обратно, са по-склонни да съобщават за леки или умерени симптоми като главоболие или студени тръпки отколкото ако са получили две дози от същия тип. Данните за имунните отговори се очакват през следващите месеци.

Испания се зае с проучването, за да определи как най-добре да продължи, след като ограничи ваксината на AstraZeneca до хора на възраст над 60 години поради опасения за съсирването на кръвта при по-млади хора.

Това ограничение причинява широко разпространена несигурност и означава, че някои по-млади хора, които вече са получили първа доза, са били изключени от получаването на втора.

„Днешните резултати подкрепят възможността за ваксиниране на пациенти, които са получили първата доза от AstraZeneca, но решението не зависи от изследователите на това проучване“, каза Хесус Антонио Фриас, клиничен директор в Carlos III.

Превод: Редакция „Нова Варна“, Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 14 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 14 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 14 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 15 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 15 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 15 часа