Категории: Варна

Екскурзоводът Газанфер Гюрешчи: Българите и турците много си приличаме като нации (ВИДЕО)

Реклама

Днес гост в предаването „По пладне“ беше преводачът и екскурзовод Газанфер Гюрешчи. Освен това той е и мениджър на казино.

Газанфер Гюрешчи разказа как е дошъл в България. Той е роден в Лозенград, но живее почти от 30 години във Варна. След като е завършил гимназия в родния си град е започнал да следва висше образование. Първо е бил в Кипър, но страната не му е допаднала. През лятото на 1992 г.  Газанфер идва в България и се влюбва в нея. Записал се е да учи в ИУ-Варна и е останал тук.

„Турците не знаеха много неща за България. Вече знаят почти всичко. Постоянно можеш да видиш турски туристи тук. Все пак има много хубави летни и зимни курорти. Ние много си приличаме като нации. Най-хубавото качество на българина е, че той никога няма да те остави на пътя, ако си в безизходица, можеш да му се довериш“, обяси преводачът.

„В студентските ми години още нямаше компютри по границите. Записваха в тетрадки кой влиза и кой излиза. Един път като пътувах беше паднал много голям сняг в Малко Търново. Седяхме на границата 10 часа. Беше много студено, нямахме храна, вода“, разказа за най-драматичното си пътуване Газанфер Гюречши.

„Турция никога няма да влезе в Европейския съюз. Ние нямаме Европейска култура, по-скоро сме към ориента. Част сме от историята на Европа, но не можем да бъдем част от културата ѝ“, допълни преводачът. Относно Ердоган Газанфер заяви, че той е по-скоро деспот. Според него от няколко години Ердоган е тръгнал надолу, след като е загубил Истанбул. „Загубиш ли Истанбул, губиш Турция“, отсече Газанфер Гюрешчи.

„Вива България, вива Турция“, беше отговорът на Газанфер Гюрешчи на въпроса на водещия с каква дума би описал двете държави, което в превод означава „Да живее България, да живее Турция“.

Гледайте целия разговор с Газанфер Гюрешчи във видеото:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 10 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 14 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 21 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 2 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа