Категории: Свят

Хакери с нова кибератака към американски правителствени агенции

Реклама

Говорителят на Microsoft Тим ​​Бърт съобщи, че редица американски компании и правителствените агенции са били атакувани от руски хакери от групата Nobelium

Вълната от атаки е била насочена към 3000 имейл акаунта в повече от 150 държави. Освен  американските правителствени агенции, кибератаката  засяга изследователски, консултантски и организации с нестопанска цел, предаде Finanz. ru.

Групата хакери са започнали своите атаки тази седмица. Те са получили достъп до маркетинговата система на Американската агенция за международно развитие (USAID), след което киберпрестъпниците са изпратили имейли с фишинг връзки, чрез които са изтеглили  злонамерен компютърен софтуер.

Според Бърт, изпратените на 25 май фишинг имейли съдържат „нова информация за изборите през 2020 година“. Той каза още, че хакерската група „Nobelium е същата структура, която стои зад атаките срещу клиентите на „SolarWinds“ през 2020 г.

Говорителят на Microsoft отбелязва, че дейностите на поне една четвърт от атакуваните тази седмица организации са свързани с международното развитие, хуманитарната помощ и работата в областта на човешките права.

Американското ФБР, Агенцията за кибер и инфраструктурна сигурност (CISA), Кабинетът на директора на Националното разузнаване и Агенцията за национална сигурност (NSA) обвиняват Кремъл за кибератаката, като я свързват “ с хакери от група, известна като APT29 или Cosy,  свързана с руските разузнавателни служби.

Изглежда, че новата атака е продължение на многобройни опити на руски хакери да „насочат американските правителствени агенции“, каза Берт.

 На 15 април Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Русия за кибератаката на „Solarwinds“, като включи в черния списък шест компании, които според американските данни са свързани със разузнавателните служби.

Сред тях са Военно-иновативният технополис „Ера“, АД „Пасит“, Федералната държавна автономна научна институция Научно-изследователски институт „Специализирани изчислителни устройства за защита и автоматизация“ (FGANU NII „Спецвузавтоматика“), LLC „NeoBIT“, JSC „AST „(Advanced System Technologies) и JSC Positive Technologies.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

До 17° ще стигнат температурите по Черноморието днес

От НИМХ прогнозират, че днес времето ще се задържи предимно облачно, като на места главно…

преди 18 минути

Лидерът на гръцка националистическа партия скъса Преспанския договор

В отговор на кризата в отношенията между Атина и Скопие, лидерът на гръцката националистическа партия…

преди 14 часа

Нова идея на хоризонта: Ще пътуват ли безплатно в градския транспорт на Варна всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания?

Във Варна общински съветници са дали предложение всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увеждания…

преди 14 часа

Извънредно: Атентат срещу премиера на Словакия

Стана ясно, че премиерът на Словакия Роберт Фицо е бил прострелян и ранен. Имало е…

преди 14 часа

Изумително: Учени откриха гигантска газова планета, пухкава и лека като захарен памук

Астрономи откриха нова газова планета. Тя е по-голяма от Юпитер и изненадващо пухкава и лека…

преди 15 часа

Осъдиха мъж във Варна, откраднал чужда кола и хукнал към Аспаруховия мост

38-годишен е бил осъден за противозаконно отнемане на чужд автомобил и държане на марихуана. Това…

преди 15 часа