Категории: Любопитно

Как се отразява стресът върху тялото и умът ни?

Реклама

Повечето от нас са изпитвали ефектите на стреса поне веднъж в живота си. Той може да се окаже пагубен върху ума  и тялото ни, особено ако е хроничен

Всеки човек изпитва стрес, но не всеки човек може  да се справи с това състояние по най-добрия начин. Добрата новина е, че можем да научим да контролираме стреса ефективно. Но за целта първо трябва да разберем как работи връзката ум-тяло.

Връзката ум-тяло и стресът

Въпреки популярното мнение, умът и тялото не са две отделни същности. Физическото тяло влияе на вашите емоции и обратно. Както можете да си представите, ако има дисхармония в тялото, ще има и дисхармония в ума, което, от своя страна, ще повлияе на нивата на стрес.
Проучване установи, че видовете енергийни модели, които се носят от определени думи и намерения, могат да причинят физически промени в структурата на ДНК, които се превръщат в градивните елементи на тялото. Ако някога сте усещали гадене в стомаха, когато се тревожите за нещо, сте изпитали връзката ум-тяло в действие.

Затова следващия път, когато трябва да съобщавате нещо негативно, не забравяйте, че мислите ви определят как се държи тялото. Отрицателните емоции допринасят за неразположението в тялото. Внимавайте за думите, които изговаряте, защото тялото ви винаги ви слуша. Каквото мислиш, ставаш.

Ефектите от стреса върху ума и тялото

Животът е като пътешествие с влакче, което означава, че няма как да не сте подложени на стрес. Не можете да се скриете от него. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да предприемете превантивни мерки, за да сте сигурни, че стресът няма да предизвика хаос в ума и тялото ви в дългосрочен план.

Ето как стреса се отразява на ума и тялото ни

 Отслабва имунната  система

Вашето здраве е вашето богатство. Ако нямате силна имунна система, тялото ви няма да може да се бори с болести и/или вируси.

COVID-19 ни научи колко е важно да се грижим за имунната си система. Ако искате да поддържате силна имунна система, спете добре, правете редовни физически упражнения, яжте здравословни храни, приемайте добавки и отделете време за релаксиращи практики. По този начин ще тренирате имунната си система да работи за вас вместо срещу вас.

Причинява депресия

Стресът е нормален отговор на положителни и отрицателни житейски преживявания. Ако обаче имате проблеми с преодоляването на стреса в дългосрочен план, можете да се изложите на риск от развитие на депресия. Продължителният или хроничен стрес води до повишени хормони, като кортизол, и намален серотонин и други невротрансмитери в мозъка, включително допамин.

Когато изпитвате повишени нива на стрес, е по-вероятно да нямате настроение. Това, от своя страна, може да доведе до депресия, като умора, безпокойство, загуба на апетит или в тежки случаи – мисли за самоубийство.

Един от най-добрите начини да се предпазите от изпадане в спирала на тъгата е да потърсите професионална помощ. Психолог или треньор може да ви помогне да се справите със стреса и безпокойството. Създайте си ежедневна практика, основаваща се на вниманието – медитация, йога, танци, тай чи или дишане.

По публикацията работи: Ралица Димитрова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди един час

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди един час

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 2 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 2 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 2 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 2 часа