Категории: Варна

Георги Костов повдига завесата за работата на медиите (ВИДЕО)

Реклама

Днес гост в предаването „По пладне“ беше един от собствениците на медия „Нова Варна“ Георги Костов.

„Нова Варна е новинарски сайт с редакционен екип, който се занимава с формирането на новини, с които ние да информираме варненци актуални теми и събития. Медия се прави изключително трудно. Средата в България не позволява медиите естествено да се развиват. Медийната среда се сформира от интереса на хората. Тоест, ако вие искате да четете за катастрофи и убийства, медиите пускат повече подобни новини“, обясни Георги Костов.

„Първият основен принцип на „Нова Варна“ е да няма фалшиви новини. Затова има изградени редакционни правила, които стриктно се спазват. Информацията се проверява. Спазва се и принципът на плурализма, търсят се различни гледни точки. В много случаи тези правила не винаги се разбират от потребителите. Така например, когато има някакъв сигнал, той трябва да се провери от всички гледни точки“, каза още г-н Костов.

„Скрит за зрителите остава голямият обем от работа и дейност, която извършват всички редактори, водещи и т.н. Медийният продукт изисква изключителна прецизност и съсредоточаване. Тази огромна част от работата, която се извършва ежесекундно остава невидима“, заяви Георги Костов.

„Цензура означава контрол върху словото. Наблюдавайки медийните процеси, моето лично мнение е, че в българските медии цензура няма. Но има много по-страшни неща от цензурата. Има насочване на информация, зловредни практики на формиране на медийни канали, които обслужват конкретни интересни, липсва прозрачност, има го и феноменът на ретранслиране на информацията. Съвременните тенденции в информационното обществото изискват бързодействие. Примерно тази ретранслация в медиите не винаги е умишлена. Това е въпрос на състезание кой ще го пусне първи“, обяви още собственикът на „Нова Варна“.

Георги Костов коментира и наложените санкции от държавния департамент на САЩ и процесите, които се случват в България. „Това е една диагноза за нашето общество. Всеки един български гражданин знае, че корупцията е основен проблем в България. Доста дълго време различни формации и групи искаха тази диагноза да бъде обявена отвън. Толкова сме свикнали с нея, че не я забелязваме. Всички ние сме малко или много виновни за това болестно състояние, в което се намира нашето общество“.

„Това отношение на обществото развива токсична среда, която не дава възможност за развитие на правилните хора. Всички ние гледаме себе си, гледаме това, което нас ни интересува и трябваше да се стигне до там, че отвън да ни кажат, че ние сме болни от корупция“, заяви г-н Костов.

По думите му основната причина за заболяването „корупция“ е липсата на единение в целите, които имаме като общество. „Ние трябва да разберем, че самостоятелното реализиране в една среда, не води до реализирането на цялостната среда. Независимо дали някой от нас е натрупал пари, публичност и т.н., той живее в тази кочина и не може да я оправи сам“.

Гледайте целия разговор с Георги Костов във видеото:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 20 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 часа

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа